Prihod Alibabe na “Dan samaca” rekordnih 56 milijardi dolara

Kineska kompanija Alibaba postavila je novi rekord u onlajn prodaji robe od 56 milijardi dolara tokom ovogodišnjeg šoping praznika, Dana samaca, ali je taj podvig u sjenku bacio pad akcija kompanije od osam posto uzrokovan predloženim novim kineskim antimonopolskim propisima.

Dan samaca je tradicionalno 24-satni trgovinski događaj u Kini kada prodavci nude destine miliona proizvoda uz ogromne popuste na platformama za e-trgovinu kojima upravljaju Alibaba, JD.com i drugi igrači.

Kineski praznik kupovine bilježi veći promet nego “Crni petak” i “Sajber ponedjeljak” u SAD zajedno, prenosi CNBC.

Ove godine su onlajn trgovci JD.com i Alibaba produžili šoping feštu, koja je počela 1. novembra i trajaće do ponoći 12. novembra, prenose Nezavisne novine.

Rekordan iznos narudžbi

Iz Alibabe je saopšteno da je bruto vrijednost robe (GMV), cifra koja pokazuje ukupnu vrijednost porudžbina preko Alibabinih platformi za e-kupovinu, premašila do danas u podne po pekinškom vremenu 372,3 milijarde juana (56,42 milijarde dolara). Taj iznos obuhvata ukupnu vrijednost porudžbina otkako je događaj počeo 1. novembra.

Ova suma je znatno veća od 268,4 milijarde juana GMV-a, koliko je Alibaba zabilježio prošle godine tokom 24-satnog trgovanja na Dan samaca.

Kompanija JD.com, najveći rival Alibabe, objavila je da je obim transakcija na njenoj platformi iznosio 200 milijardi juana do danas u podne, takođe računajući sve porudžbije od 1. novembra.

Antimonopolske regulative

Ovogodišnji Dan samaca je organizovan uprkos globalnoj pandemiji korona virusa koja je poharala svjetsku ekonomiju. Međutim u Kini, gdje je virus uglavnom pod kontrolom, ekonomija je počela da se oporavlja, a tržišnim analitičarima je aktuelni kineski praznik kupovina posebno interesantan kao potencijalni pokazatelj snage domaćih potrošača.

Uprkos masivnom prometu koji su zabilježili Alibaba i JD.com, cijene akcija obje kompanije su pale pod uticajem novih antimonopolske regulative koju je predložila kineska vlada.

Kineska Državna uprava za regulisanje tržišta objavila je jučer nacrt pravila kojma se prvi put definiše šta predstavlja antikonkurentsko ponašanje. Dokument obuhvata niz oblasti, uključujući cijene, načine plaćanja, korišćenje podataka za targetiranje potrošača i sl.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.