Pad u turizmu veći od 86 odsto, ni zimska sezona ne obećava

Dodajte komentar

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović saopštio je da je ova turistička sezona najteža do sada, jer imamo pad veći od 86 odsto, dok je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić ukazala da nimalo nijesu svijetla ni očekivanja za predstojeću zimsku sezonu.

Ona je, na jučerašnjoj sjednici Odbora udruženja turizma i ugostitelja Privredne komore (PKCG), poručila da se o toj temi mora vrlo brzo razgovarati i da se procijeni da li se novac iz trećeg paketa ekonomske pomoći privredi može iskoristiti za pripremu skijališta.

“Tokom devet mjeseci zabilježeno je svega 16,6, odnosno 16,9 odsto posjeta i noćenja turista u Crnoj Gori. Nimalo svijetla su i očekivanja u susret predstojećoj zimskoj sezoni”, rekla je Radak-Kukavičić.

I predsjednik Odbora Ranko Jovović je naglasio da se nemamo čime pohvaliti.

“Nadam se da će naredna godina biti mnogo bolja od ove”, rekao je Jovović.

Govoreći o implementaciji trećeg paketa ekonomske podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa, Jovović je konstatovao da se reprogrami kredita odvijaju po planu, dok se sve ostalo otežano realizuje ili ne sprovodi.

“Sredstva za likvidnost su nam jako potrebna da bismo se pripremili za narednu sezonu, ali do njih nikako da dođemo, jer su banke stavile turizam i ugostiteljstvo ‘na crvenu listu’. Iako je Vlada opredijelila 50 miliona eura kredita EIB za podršku privredi, svjedoci smo da se to ne realizuje. Moramo naći način kako da dođemo do tih sredstava da bi turizam preživio predstojeću tešku zimu koja će biti naporna po pitanju održivosti radnih mjesta”, istakao je Jovović koji je vodio onlajn sjednicu.

Davidović je najavio da će Vlada na ovonedjeljnoj sjednici opredijeliti novac i za subvencije kamatne stope na obrtna sredstva.

“Investiciono-razvojni fond je već u avgustu kreirao posebnu kreditnu liniju za obrtna sredstva koja će se realizovati putem javnog poziva. Privredna društva kojima bude odobreno moći će da iskoriste subvenciju kamatnih stopa”, objasnio je Davidović, dodajući da je do sada stiglo 60 zahtjeva za reprogram kredita.

On je ocijenio da u ovoj godini neće biti moguće odobravanje dodatno grejs perioda.

Kako je rekao, Ministarstvo je podržalo inicijativu PKCG da se produži isplata zarada u turizmu i ugostiteljstvu za oktobar i novembar.

U NOVOJ VLADI MORA BITI MINISTARSTVO TURIZMA

U Odboru udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG smatraju da, prilikom sastavljanja nove vlade, treba formira Ministarstvo turizma, u cilju najoptimalnijeg djelovanja na ekonomski razvoj, unapređenje turističke destinacije i poslovni ambijent u Crnoj Gori.

“U komunikaciji sa nadležnim institucijama treba stvoriti uslove za nesmetanu implementaciju III paketa mjera podrške turističkoj privredi u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa. Ovo se posebno odnosi na odobravanje kredita za likvidnost i obrtna sredstva kod IRF-a i poslovnih banaka, kao i na odobravanje subvencija kamate na reprogram turističkih kredita”, saopšteno je iz PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *