Kupovina obveznica i povoljni krediti bankama ostaju glavna sredstva pomoći

Dodajte komentar

Direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je da će program kupovine obveznica za 1,35 hiljada milijardi eura i povoljni zajmovi bankama najvjerovatnije ostati glavna sredstva za pomoć ekonomiji dok se ECB priprema da ponudi nove podsticaje u decembru.

Lagard je danas rekla da su “sve opcije na stolu”, ali da su se program kupovine obveznica i ponude dugoročnih kredita bankama pokazali kao efikanse mjere i da bi moglo da dođe do njihovog prilagođavanja u skladu s razvojem pandemije koronavirusa, javlja AP a prenosi Beta.

Na posljednjem sastanku ECB 28. oktobra, Lagard je kazala da je gotovo izvjesno da će ta monetarna institucija nadležna za 19 članica eurozone povećati podsticaje na sastanku 10. decembra.

Analitičari predviđaju nove podsticaje otkako je novi rast broja zaraženih koronavirusom širom Evrope, praćen mjerama zatvaranja ekonomije i ograničenja kretanja, otežao ekonomski rast.

Inflacija je u septembru otišla u minus od 0,3 odsto u zemljama eurozone te i dalje zaostaje za ciljem ECB da ide u suprotnom smjeru i raste nešto manje od dva odsto.

Lagard je na online konferenciji ECB-a održanoj u srijedu upozorila da se ekonomija suočava sa nepostojanim, “kreni-stani” oporavkom, uprkos dobrim vijestima o potencijalnim vakcinama, a rekla je i da će državne i bankarske mjere pomoći biti potrebne sve dok vakcinisanje ne bude bilo masovno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *