Cijena vakcine će varirati, ali neće biti skupa

Dodajte komentar
Ilustracija

Cijena vakcine protiv COVID-19 biće niža nego što je na tržištu uobičajeno za takve projekte i određivaće se različitim modelima, u zavisnosti od zemlje odnosno dijelu svijeta, objavila je njemačka biotehnološka kompanija BioNTech.

BioNTech je s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihova vakcina protiv koronavirusa “efikasna više od 90 posto”, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Dvije kompanije su saopštile da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom vakcine.

Cijena vakcine odražavaće finansijske rizike koje su preuzeli investitori u privatnom sektoru, istakao je na na onlajn skupu u organizaciji Financial Timesa direktor strategije BioNTecha Rajan Ričardson.

Iako je kompanija dobila podršku njemačke vlade, rizici koje su preuzeli privatni ulagači zaslužuju određenu finansijsku “nagradu” od prodaje buduće vakcine, smatra Ričardson.

“Preuzeli smo značajan finansijski rizik. Pribavili smo novac na tržištu kapitala”, istakao je čelnik njemačke kompanije.

U septembru je njemačko Ministarstvo istraživanja i razvoja odobrilo BioNTechu 375 miliona eura, uz uslov da ispune određene zahtjeve, uključujući ubrzani razvoj i proizvodnju vakcine, podsjeća Reuters.

Najavljuje i da će cijena vakcine biti niža nego što je na tržištu uobičajeno u takvim projektima.

„Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtijevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cijenu znatno nižu nego što bi na tržištu bilo uobičajeno, s obzirom na našu poziciju i sa ciljem široke dostupnosti u svijetu”, objasnio je Ričardson.

“Očekujem različite modele određivanja cijena u pojedinim delovima svijeta”, dodao je direktor njemačke kompanije, ne želeći da ulazi u pojedinosti.

Istakao je takođe da je cilj dva partnera isporuka 1,3 milijarde doza u 2021. godini. Najavljuje “značajno snabdijevanje” u prvoj polovini godine, dodajući ujedno da će povećavati proizvodnju tokom cijele 2021.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *