Azijska tržišta: Oprezna trgovina, stagnacija indeksa

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u četvrtak trguje oprezno, pri čemu su porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, dok su pale u sektorima koji su porasli od kada je Pfizer izvijestio o napretku u razvoju vakcine protiv covida-19.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je dostigao rekord iz 2018. godine

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru pale između 0,1 i 1 posto.

Kao i juče na Wall Streetu, gdje je Dow Jones indeks pao, a S&P 500 porastao, najviše su skočile cijene dionica tehnoloških kompanija.

Od ponedjeljka i vijesti o učinkovitoj vakcini protiv covida-19, koje su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, na svjetskim je berzama trajala rotacija iz jednih sektora u druge.

Tako su pod pritiskom bile dionice tehnoloških i komunikacionih kompanija, kao što su Amazon.com, Facebook i Microsoft, koje su posljednjih mjeseci za vrijeme zatvaranja ekonomije i rada od kuće najviše rasle.

S druge strane, prethodnih su dana rasli bankarski i energetski sektor, koji su bili potisnuti za vrijeme pandemije i koji bi se trebali oporaviti kada se širenje koronavirusa zauzda, a situacija u ekonomiji normalizuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *