Wall Street: Dow Jones porastao, Nasdaq pao

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq pali jer se nakon vijesti o napretku u razvoju vakcine protiv covida-19 ulagači preusmjeravaju iz sektora koji su imali koristi od zatvaranja ekonomije u sektore koji su bili pod najvećim pritiskom za vrijeme pandemije.

Dow Jones ojačao je 262 boda ili 0,90 posto, na 29.420 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,14 posto, na 3.545 bodova, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 11.553 boda.

Nakon što su u ponedjeljak Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalnu vakcinu protiv covida-19 učinkovita 90 posto, na Wall Streetu je uslijedila rotacija iz jednih sektora u druge.

Zbog toga su juče pale cijene dionica tehnoloških kompanija i onih usmjerenih na komunikacione usluge, kao što su Amazon.com, Facebook i Microsoft, koje su posljednjih mjeseci za vrijeme zatvaranja ekonomije i rada od kuće najviše rasle.

To je izazvalo pad Nasdaq indeksa drugi dan zaredom.

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index na novoj najvišoj razini od početka 2018.

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle jer su nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv covida-19 zabrinutosti zbog daljnjeg širenja koronavirusa u SAD-u i Europi u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, pa je dostigao rekord od januara 2018.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Analitičari kažu da se trgovanje ponajviše svodi na premještanje ulagača iz sektora koji su najviše rasli za vrijeme koronakrize u sektore koji su bili najviše pogođeni, a ubuduće se očekuje njihov oporavak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *