Veliki gubici u turizmu zbog pandemije, najveći minusi na Kipru, u Crnoj Gori i Rumuniji

Dodajte komentar

U prvih osam mjeseci Evropu je posjetilo 68 odsto manje turista nego u istom periodu prošle godine, dok se tokom cijele 2020. godine, zbog novog talasa pandemije i ‘zatvaranja’, očekuje da će ovi dolasci pasti za oko 60 odsto. do 2024.

Ovo je istaknuto u novom izvještaju Evropske putničke komisije-ETC (European Travel Commission) pod nazivom “Evropski turizam 2020-Trendovi i izgledi“, koji takođe primjećuje da novi talasi pandemije, “zaključavanja“ zemalja, pad povjerenja potrošača i ekonomska recesija. i dalje umanjuju izglede za oporavak evropskog turizma.

Izvještaj takođe upozorava da su ‘udarci’ pandemije koronavirusa na turizam u Evropi “gotovo bez presedana i po obimu i po trajanju”, jer sve evropske destinacije imaju pad dolazaka turista veći od 50 odsto, a Kipar i Crna Gora su u najgoroj situaciji sa padom dolazaka turista za 85, odnosno 84 procenta, što se pripisuje njihovoj većoj zavisnosti od stranih turista.

Slijedi Rumunija, gdje su dolasci međunarodnih turista opali za 80 posto, dok je Turska zabilježila relativno manji pad od 77 posto, ali sa naznakom da će se i njen turizam polako oporavljati zbog velikog oslanjanja na turiste sa udaljenih tržišta.

U grupi zemalja sa padom dolazaka stranih turista iznad 70 odsto ove godine su Portugal i Srbija, sa minusima od 74 odsto, a lošiji rezultati su i na ostrvskim destinacijama, Islandu i Malti sa minusima od 71 odsto, zbog njihovog geografskog položaja i stroga granična ograničenja.

Hrvatska je među zemljama sa najmanjim padom dolazaka stranih turista

Prema podacima za prvih osam ili devet mjeseci, Hrvatska je među prvih pet ili šest država na listi za prvih osam ili devet mjeseci, sa najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista.

Tako je prvih osam ili devet mjeseci na šestom mjestu u Evropi, sa oko 50 odsto manje noćenja stranih turista u odnosu na isti period 2019. godine.

Prva na listi zemalja sa najmanjim padom noćenja stranih turista, od oko 30 odsto, je Austrija koja je, objašnjava se, početkom godine tokom skijanja i zimskih praznika privukla mnogo turista.

U poređenju sa Hrvatskom, tek nešto manji pad noćenja stranih turista, od blizu 50 odsto, zabilježile su Danska, Njemačka, Litvanija i Monako.

Solidarnost i saradnja su ključni

Povodom objavljivanja ovog novog izvještaja, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander rekao je da je sada, kada drugi talas pandemije pogađa Evropu i uoči zimske sezone, važnije je nego ranije da se evropske zemlje udruže i dogovore o zajedničkim rješenjima.

“Saradnja i solidarnost ključni su za oporavak i jačanje evropskog turizma, a u tome je najvažnije vratiti povjerenje putnika i zaštititi milione poduzeća i radnih mjesta koja su u opasnosti i kako bi ekonomski opstala. I oporavak cijele Evrope zavisiće od oporavka turističkog sektora, koji generiše blizu 10 odsto BDP-a EU-a i više od 22 milijuna radnih mjesta”, poručio je Santander.

Evropska komisija je ocijenila da su turizam i putnička industrija jedan od najugroženijih sektora i da su za povratak na nivo prije krize neophodne investicije od oko 161 milijarde eura.

“Gledajući mjesece koji slijede sa porastom broja infekcija, povećava se neizvjesnost i negativni rizici za turističko poslovanje i samo kroz saradnju i zajednička rješenja to možemo prevazići, naravno, sve dok se ne nađe vakcina koja zaustavlja pandemiju. Do tada ne treba potcjenjivati značaj domaćih i unutarevropskih putovanja za oporavak turizma, kao ni značajan porast onih koji žele da putuju u ruralna i primorska mjesta, gdje je lakše vježbati socijalno distanciranje nego u visoko urbanizovanim destinacijama, koje su ’patile’ od prekomjernog turizma, ali i ravnomjernije šireći ekonomske koristi od turizma u zemljama “, zaključuje ETC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *