Šta znamo, a šta ne znamo o vakcini protiv koronavirusa

Dodajte komentar

Odobrenje vakcine protiv koronavirusa na dohvat je ruke, međutim, i dalje postoje neodgovorena pitanja.

UČINKOVITOST: Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech tvrde da je njihovo eksperimentalno vakcina 90 posto učinkovita u sprječavanju zaraze covidom-19. Međutim, ovo je samo početna procjena. Podaci o učinkovitosti unutar određenih demografskih grupa još nisu dostupni.

Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charite kaže da nivo učinkovitosti za ljude koji pripadaju visokorizičnim grupama nije još uvijek ustanovljena. Tvrdnja o 90-postotnoj učinkovitosti tek treba da bude objavljena u medicinskom časopisu, kaže Sander. Ako se tvrdnja dokaže, to će biti neobično visok procenatučinkovitosti, dodaje.

DOSTUPNOST: Evropska komisija mjesecima je pregovarala s Pfizerom i BioNTechom kako bi vakcina dobile članice unije čim ono postane dostupno. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je Berlin zatražio oko 100 miliona doza vakcine. Članice Evropske unije dobiće doze prema broju svog stanovništva.

DISTRIBUCIJA: Ko će prvi dobiti dozu vakcine? Starije osobe, posebno one s akutnim bolestima, te zdravstveni radnici, imaće prioritet pri raspodjeli vakcine. Ljudi koji rade poslove nužne za funkcionisanje društva – uključujući i vladine službenike, policajce, vatrogasce i nastavnike – takođe će imati prednost.

PRAKTIČNA PRIMJENA: Prema Spahnu, vakcinacija će se odvijati u centrima određenim za to, koji će biti u narednih 10 dana postavljeni u Njemačkoj. Mobilni medicinski timovi takođe će sprovoditi vakcinaciju. Promet i skladištenje vakcine moglo bi biti izazovno s obzirom na činjenicu da se vakcina mora držati na -70 stepeni Celzijusa.

TRAJANJE IMUNITETA: Nije vjerovatno da jedna doza vakcine protiv koronavirusa može primaoca učiniti imunim za cijeli život. Stručnjaci kažu da će vakcinacija morati da se ponavlja, slično kao za gripu. Veliko neodgovoreno pitanje je može li neko ko je primio vakcinu i dalje prenositi virus na druge. Ovo bi moglo predstavljati veliki problem u slučaju zdravstvenih radnika.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *