Rizičnije valute ojačale nakon Bajdenove pobede

Dodajte komentar

Kurs dolara se stabilizovao na međunarodnim tržištima prema korpi valuta, blago iznad najnižeg nivoa u 10 nedjelja.

On je na taj nivo skliznuo jer su se investitori okrenuli rizičnijim valutama nakon pobjede demokratskog kandidata Džoa Bajdena na američkim izborima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vreijdnost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tokom prijepodneva stabilizovao se na 97,21 bodu, nakon što je ranije u jednom trenutku skliznuo na najniži nivo u 10 nedjelja od 92,12 bodova.

Eurom se istovremeno trgovalo po 1,1884 dolara, što znači da mu se kurs nije mijenjao u poređenju sa prethodnim završetkom trgovanja. Za vrijeme azijskog trgovanja nakratko je dotigao1,1889 dolara, najviši nivo u dva mjeseca.

Dolar je ojačao 0,2 odsto prema jenu, prema prethodnom zatvaranju, na 103,5 jena, blizu najviših nivoa od marta.

Dolar je ranije nakratko skliznuo na najniži nivo u 10 nedjelja jer su investitori nakon Bajdenove pobjede kupovali valute izlođenije izvozu zbog očekivanja da bi mirnija situacija u Bijeloj kući mogla da podupre svejtsku trgovinu i da će američka monetarna politika ostati popustljiva, piše SEEbiz.

Takođe, investitori očekuju da će republikanci zadržati kontrolu u Senatu, što će otežati Bajdenovoj administraciji da progura veće promjene u politikama, od planiranog povećanja poreza do velikih paketa fiskalnih podsticaja.

“Sa gledišta tržišta, ishod američkih izbora je idealan. Nijedna stranka nema većinu u Kongresu, tako da su u velikoj mjeri van dnevnog reda i trgovinski ratovi i veći porezi”, rekao je valutni analitičar Si-Em-Si marketsa Majkl Mekarti.

Valute vrlo osjetljive na razvoj situacije u međunarodnoj trgovini i na sklonost investitora riziku, poput skandinavskih i australijske, ojačale su prema dolaru.

Norveška i švedska kruna ojačale su 0,5 odsto odnosno 0,4 odsto prema prethodnom zatvaranju, nakon što su u ranijem trgovanju nakratko dostigle najviši nivo u sedam odnosno 10 nedelja. Australijski dolar u jednom je trenutku prema američkom dostigao najviše nivoe od 21. septembra, a potom se stabilizovao na nivoima 0,4 odsto višim u odnosu na prethodno zatvaranje.

Najveći dobitnik bio je kineski juan, ojačavši 0,6 odsto prema dolaru, na 6,5545 juana za dolar, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko dosegnuo najviši nivo u 28 mjeseci.

“To je klasična veća sklonost ka preduzimanju rizika, povoljnija atmosfera prema riziku, cijene imovine poput akcija, roba, ojačale su i to se prelilo na tržišta valuta. Dolar, inače sigurna luka te i dalje svjetski lider po izvedbi kod averzije prema riziku, očekivano je pod pritiskom u uslovima veće sklonosti investitora riziku”, rekao je Nil Džouns, čelnik evropskog odeljenja za prodaje hedž fondova u banci Mizuho.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *