Evropska tržišta rastu treći dan uzastopno

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su zbog optimizma ulagača u vezi vakcine protiv covida-19 zabrinutosti zbog širenja koronavirusa pale u drugi plan.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, pa je od početka nedjelje na dobitku više od 5 posto i kreće se na najvišim nivoima u osam mjeseci.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 6.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.211 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.435 bodova.

Evropske burze rastu od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihova eksperimentalna vakcina protiv covida-19 učinkovito 90 posto.

I jutros su, kao i prethodnih dana, najviše porasle cijene dionica u bankarskom i turističkom sektoru, koji su zbog širenja koronavirusa posljednjih mjeseci bili pod pritiskom.

S druge strane, nastavljen je pad tehnološkog sektora, koji je za vrijeme koronakrize predvodio rastom jer je imao najviše koristi od restriktivnih mjera protiv koronavirusa i rada ljudi od kuće.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *