Evropska tržišta rastu treći dan uzastopno

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su zbog optimizma ulagača u vezi vakcine protiv covida-19 zabrinutosti zbog širenja koronavirusa pale u drugi plan.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, pa je od početka nedjelje na dobitku više od 5 posto i kreće se na najvišim nivoima u osam mjeseci.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 6.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.211 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.435 bodova.

Evropske burze rastu od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihova eksperimentalna vakcina protiv covida-19 učinkovito 90 posto.

I jutros su, kao i prethodnih dana, najviše porasle cijene dionica u bankarskom i turističkom sektoru, koji su zbog širenja koronavirusa posljednjih mjeseci bili pod pritiskom.

S druge strane, nastavljen je pad tehnološkog sektora, koji je za vrijeme koronakrize predvodio rastom jer je imao najviše koristi od restriktivnih mjera protiv koronavirusa i rada ljudi od kuće.

Check Also

Odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Postupak oko prijedloga za uvođenje stečaja u kompaniju Dragana Brkovića Vektru Jakić, koju traži Uprava …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *