CRBC za četiri godine za zarade isplatio 300 miliona eura

Dodajte komentar

Glavni izvođač radova na autoputu Bar-Boljare, China Road and Bridge Corporation (CRBC), je od 2016. do kraja prošle godine isplatio skoro 300 miliona eura za zarade, pokazuju podaci Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

“Od toga je 295 miliona eura isplaćeno stranim radnicima, dok su domaći za četiri godine dobili samo pet miliona. Prošle godine prosječna zarada stranih radnika bila je oko šest puta veća od prosječnih primanja domaćih radnika”, pokazuju podaci MANS-a iz izvještaja o monitoringu autoputa koji je dostavljen Danu.

CRBC je u 2016. godini imala trošak zarada i naknada od oko 40 miliona eura, u 2017. skoro 70 miliona, u 2018. blizu 110 miliona, a u prošloj godini oko 79 miliona eura.

“Ta kompanija dijelu stranih radnika isplaćuje mjesečna primanja u Crnoj Gori, ali mnogo veći dio zarada isplaćuje direktno u Kini. Tako se najmanje 225 miliona eura odlilo iz zemlje po osnovu isplate zarada stranim radnicima u toj državi, a dodatnih 70 miliona isplaćeno je strancima u Crnoj Gori. Strani državljani zaposleni kod izvođača radova ne plaćaju porez na dohodak, niti doprinose za obavezno socijalno osiguranje”, navodi se u izvještaju.

Na izgradnji autoputa u prosjeku je radilo oko dvije hiljade radnika, a prošle godine je bilo angažovano oko 1,2 hiljade zaposlenih.

“Skoro dvije trećine radnika su stranci, za čije zarade se u poslednje četiri godine iz zemlje odlilo 295 miliona eura, dok je domaćim radnicima CRBC isplatio oko pet miliona eura. Strani radnici su prošle godine u prosjeku imali šest puta veću platu od domaćih, koja je četiri puta veća od prosječne zarade u Kini”, precizira se u izvještaju.

Podaci Monteputa, kako su naveli, pokazuju da je na izgradnji autoputa u prosjeku radilo oko dvije hiljade zaposlenih.

Prošle godine je bilo zaposleno oko 1,2 hiljade radnika, u toku 2018. preko 3,2 hiljade, 2017. oko 2,9 hiljada, 2016. oko hiljadu, a u 2015. oko 720 radnika.

“Dok je, prema podacima iz finansijskih izvještaja CRBC-a, ta kompanija prošle godine imala skoro 300 zaposlenih više nego što to pokazuje dokumentacija Monteputa, koji je zadužen da u ime države upravlja kompletnim projektom izgradnje autoputa Bar–Boljare”, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *