Četvrti najveći automobilski koncern na svijetu zvaće se Stellantis

Dodajte komentar

Planovi o spajanju italijansko-američke grupacije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francuskom Groupe PSA objavljeni su prošle godine, a prije nego se cijeli taj veliki operativni zadatak privede kraju, iz novog su koncerna objavljeni ime i logotip pod kojim će ubuduće PSA i FCA zajednički djelovati.

Uskoro i zvanično četvrti najveći automobilski koncern na svijetu zvaće se Stellantis.

Iz koncerna u nastanku poručuju da ovaj znak odražava “bogato naslijeđe kompanija koje su osnovale grupu Stellantis”, kao i “jedinstvenu kombinaciju snaga novog portfolija i 14 marki automobila koje će postojati pod novom krovnom kompanijom”. Misli vodilje kod kreiranja novog znaka i imena grupacije bile su, kažu, “optimizam, energija, inovativnost i obnovljivost, pogotovo stoga što Stellantis želi biti jedan od predvodnika u novoj eri održive mobilnosti”

Osim ovog tipičnog marketinškog rječnika kojim se opisuje identitet nove marke, doznaje se da bi posljednji pravni koraci prema spajanju grupacija FCA i PSA trebali biti poduzeti tokom prvog tromjesečja 2021. godine. Nakon toga obije će kompanije održati vanredne skupštine dioničara koje bi trebale finalno potvrditi spajanje. Ono će postati i službeno kada ga odobre sva nadležna regulatorna tijela u državama u kojima će Stellantis poslovati.

Nova grupacija, na čije ime bi trebalo da počnemo da se navikavamo, uključivaće marke automobila Peugeot, Citroen, DS, Opel/Vauxhall, Fukang, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lanciu, RAM i Maserati. Moguće je da će optimizacija procesa dovesti do ukidanja pojedinih modela koji se preklapaju i ciljaju na iste kupce, no sve pomenute marke automobila trebale bi ostati na životu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *