Usvojen plan: Zapadni Balkan formira zajedničko regionalno tržište

Dodajte komentar

Šest lidera Zapadnog Balkana (Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Kosovo) usvojili su danas na samitu u Sofiji plan za formiranje Zajedničkog regionalnog tržišta (ZRT).

Samit u Bugarskoj održava se u okviru Berlinskog procesa. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvuje na samitu na poziv kopredsjedavajućih predsjednika Vlade Bugarske Bojka Borisova i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva.

Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA) će direktno sprovoditi ključne aktivnosti iz tog plana, koji treba da se sprovede do kraja 2024. godine.

“Ovaj ambiciozni plan se sastoji od aktivnosti podijeljenih u četiri glavne regionalne oblasti – trgovinska oblast (slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi), investiciona (za usklađivanje investicione politike sa EU standardima i najboljom međunarodnom praksom i promociju regiona stranim i međuregionalnim investitorima), digitalna (za integraciju Zapadnog Balkana u pan-evropsko digitalno tržište) i industrijska i inovaciona oblast (za transformaciju industrijskih sektora, oblikovanje lanaca vrijednosti kojima pripadaju i njihova priprema za aktuelnu sadašnjost i izazove budućnosti)”, saopšteo je iz CEFTA.

CEFTA će direktno sprovoditi glavne aktivnosti u regionalnoj trgovinskoj oblasti, ali i u drugim oblastima zajedno sa Regionalnim savjetom za saradnju, Transportnom zajednicom i drugim partnerima.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić kazao je da će ZRT dodatno stimulisati aktivnosti u CEFTA i da je njihov posao da u naredne četiri godine ostvare konkretne rezultate za dobrobit preduzeća i građana.

“Želimo da smanjimo vrijeme čekanja na prelazima za 30 odsto i učinimo trgovinske procedure efikasnijim, što očigledno smanjuje izvoznicima troškove i štedi vrijeme. Želimo da regionalno tržište dovedemo do svih kompanija i privrednika kroz internet prodaju i promociju trgovine ‘bez papira’. Sve to pomoći će našem regionu da uhvati korak sa usvajanjem EU standarda i približi se tržištu EU”, rekao je Emir Đikić, koji će učestvovati na sastanku.

CEFTA ima za cilj jačanje trgovinske saradnje, stvaranje privlačne investicione klime i doprinos ekonomskom razvoju i saradnji između članica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *