SZO: Vakcina protiv korone mogla bi iz temelja promijeniti tok pandemije

Dodajte komentar

Vakcina protiv covida-19 mogla bi postati dostupna najranjivijim grupama ljudi do mart 2021. i zajedno s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tok pandemije, rekao je u ponedjeljak visoki funkcioner Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Bruce Aylward izjavio je na godišnjem ministarskom sastanku WHO-a da su privremeni rezultati zadnje faze Pfizerovog ispitivanja vakcine “vrlo pozitivni”.

“Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati… ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet”, rekao je Aylward.

“U rezultatu izvanrednog rada koji se odvija globalno, do marta bismo mogli biti u prilici da temeljito promijenimo smjer i dinamiku ove krize”, dodao je.

Vakcina Pfizera i BioNTecha prekretnica u borbi protiv covida-19

Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke kompanije BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju covida-19, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je ogromna prekretnica u obrani od pandemije koja ubrzava s preko 50 milijuna slučajeva zaraženih i 1,2 miliona mrtvih.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus takođe je pozdravio “ohrabrujuće vijesti o vakcini” u tvitu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *