Regionalna AmCham konferencija: Region može ojačati svoju poziciju na globalnoj mapi ulaganja

Dodajte komentar

Sadašnji i potencijalni investitori razgovarali su danas o potencijalu Centralne i Istočne Evrope da postane platforma za održivu, visokotehnološku proizvodnju, vještačku inteligenciju i visoki kulturni turizam, na regionalnoj konferenciji Američke privredne komore „Budućnost ulaganja“, koji su organizovali AmCham Hrvatska, AmCham Rumunija, AmCham Češka, AmCham Slovačka, AmCham Bugarska i AmCham Crna Gora.

Ugledni investitori su razgovarali o implikacijama koje globalna pandemija ima na polje investicija, te kako naš region može ojačati svoju poziciju na globalnoj mapi ulaganja. Konferencija je bila podijeljena u tri tematske panel rasprave: Digitalna ekonomija, Turistička industrija i Održiva proizvodnja.

Učesnici u panel raspravi Digitalna ekonomija su bili- Ondrej Vlcek, izvršni direktor, Avast, Dorin Pena, direktor kompanije Cisco, Dalibor Kacmar, nacionalni menadžer za Microsoft za Republiku Češku i Repbuliku Slovačku, Predrag Lešić, izvršni direktor, doMEn, Palo Luka, glavni operativni direktor, ESET, moderator: John Gasparac, partner, PwC Croatia, koji su diskutovali o ljudskim resursima i kapacitetima regiona.

Stručnjaci su saglasni da je sigurnost na internetu jedna od prioretnih tema svijeta, samim tim i regiona. Zadatak donosioca odluka i relevantnih duštenih aktera, najviše univerziteta, je da prepozna značaj STEM vještina. Učesnici panela smatraju da ovaj region ima stručnjake, ali njihov broj može i mora biti veći. Najveća prepreka je “odliv mozgova”, te sugerišu donosiocima odluka da ulaganje u ljudske resurse bude jedan od ključnih prioriteta. Region ipak, ako je sudeći po današnjim ocjenama, ima dobre polazne tačke.

Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn i učesnik panela Digitalna ekonomija, kazao je da Crna Gora ima veliki broj talenta, inženjera te je, nabrajajuću upsješne domaće i regionalne IT kompanije, istakao da je region pogodan za istraživanje i razvoj, te da je ubijeđen da će investitori gledati blagonaklono na ovaj dio Evrope, jer, u krajnjem, svi mogu profitirati.

Sjedoci smo, kažu stručnjaci sva tri panela, da je pandemija novog korona virusa ubrzala proces digitalne transformacije. Za nekadašnjih isplaniranih nekoliko godina sada je potrebno svega nekoliko mjeseci i ova činjenica ima implikacije i na donosioce odluka.

Mijenjaće se, kažu stručnjaci, način na koji vršimo interakciju u javnom i privatnom sektoru, sa poslovnom partnerima i sa mušterijama. Svi koji razmišljaju o potencijalnim investicijama uzeće u obzir rad od kuće, jer su današnja vremena pokazivala da ljudi mogu biti jednako produktivni, ako ne I više, kada nijesu formalno u kancelariji. To znači i da će vlade morati da se navikavaju na stvarnost koju nazivamo “new normal”.

Najviše posljedica od pandemije pretrpio je sektor turizma, a samim tim, i drugi sektori koji su u posrednoj ili neposrednoj vezi. Kai Dikman, izvršni direktor Regenta Porto Montenegro, učesnik na panel diskusiji o turizmu, kazao je da kompanija na čijem je čelu bilježi pad prihoda od 60 odsto, ali da je to očekivano.

Ipak, kaže gospodin Dikman, optimistačan je, budući da Crna Gora nije stopirala nijedan projekat na primorju iz domena luskuznog turizma, već samo odgodila otvaranja novih hotela i rizorta. Uzumajući u obzir da će se putovanja vratiti, on smatra da će Crna Gora zadržati dobru poziciju kada su u pitanju investicije i luksuzni turizam i najavio gradnju novih kompleksa u oviru Regenta za 2023.godinu.

Učesnici panel rasprave – Turistička industrija bili su: Yilmaz Yildilimlar, potpredsjednik za Centralnu i Istočnu Evropu, Rusiju i Tursku, Radisson Hotel Group, Željko Kukurin, predsjednik i izvršni direktor, Valamar, Graham Ross, direktor za poslovni razvoj u EMEA, FCM Travel Solutions, Kai Dieckmann, izvršni direktor, Regent Hotel, Porto Montenegro, moderator: Siniša Topalović, partner i menadžer za turistička pitanja u Horwath HTL. Na panelu se najvipe rasrpavljalo o tome kako se region može oporaviti nakon što pandemija dopusti povratak međunarodnih putovanja. Stručnjaci predviđaju da će se 2023.godine biznis vratiti na nivo od 2019.godine, premda postoje i drugačija mišljenja. Sve to ipak najviše će zavisiti od lansiranja vakcine, smatraju učesnici panela.

Učesnici panel rasprave Održiva proizvodnja bili su – Milan Slapak, predsjednik, Češka, GE Aviation, Ruža Tomić Fontana, generalni menadžer Coca-Cola HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju, Ivan Mihaylov, predsjednik, Automotive Cluster Bulgaria, moderator: Michel Perret, generalni menadžer, Carrier Refrigeration Europe. Na panelu je diskutovano o javno-privatnoj saradnji na razvoju proizvoda, do održivih ulaganja u učinkovitiju proizvodnju.

Naredni period biće pun izazova za donosioce odluka, najviše u svijetlu ublažavanja posljedica pandemije COVID 19. Potrebno je napraviti sinergiju između biznis i akademske zajednice, kako bi određeni proizvod našao put do tržišta, prilagoditi programe univeziteta i tehnologiju onome što su zahtjevi tržišta, a vlade su, zaključuju učesnici panela, ključni partneri u ovom procesu,

Današnji virtuelni događaj bio je samo još jedna potvrda da AmCham-ovi u regionu rade na povećanju direktnih investicija.

-Željeli smo da napravimo priliku da se razmijene informacije između kompanija koje su već donijele odluku da naš region stave u srž svoje globalne strategije rasta i onih kompanija koje to još uvijek razmatraju, kazao je izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević i dodao da vjeruje da su sazreli uslovi za naredni talas ulaganja koji će iskoristiti potencijale zemalja organizatora Foruma.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *