Prihodi hotelijera deset odsto prošlogodišnjih

Dodajte komentar

Crnogorski hotelijeri su u proteklom dijelu godine ostvarili deset odsto prošlogodišnjih prihoda, dok više od 90 odsto svih preduzeća bilježi manje prihode nego prošle godine, pokazuju preliminarni podaci istraživanja Unije poslodavaca (UPCG).

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog UPCG, Filip Lazović, kazao je za TVCG da istraživanje pokazuje da je prihod kod 60 odsto ispitanih preduzeća pao između 40 i 60 odsto.

“Sve su to podaci koji nam pokazuju da je stanje zaista alarmantno naročito iz razloga što je u Crnoj Gori preko 99 odsto mikro i malih preduzeća”, naveo je Lazović.

Prema njegovim riječima, sve su to preduzeća koja nijesu otporna na takve uslove, prenosi portal RTCG.

“Tim preduzećima, bojim se, prijeti loš scenario, a vi znate ako dođe do gašenja preduzeća onda se gase i radna mjesta. To želimo po svaku cijenu da zaobiđemo. U periodu pred nama državna intervencija mora da se nastavi, čak mora da bude i konkretnija odnosno izdašnija za određene djelatnosti. Ono što sada subvencionišemo je za njihov opstanak”, naveo je Lazović.

On je podsjetio na podatke Centralne banke (CBCG) da oko 50 odsto preduzeća ima blokirane račune i da je prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) broj nezaposlenih porastao oko sedam hiljada te da je ove godine bilo značajno manje sezonskog zapošljavanja što je u Crnoj Gori jako bitno.

“Nema podataka o masovnom zatvaranju preduzeća, ali ako se situacija nastavi možemo govoriti i o tome”, ocijenio je Lazović.

On je kazao da u tom udruženju preduzetnika od nove Vlade očekuju isto što i od one koja je prethodila.

“Ono što i pored neizvjesnosti koliko će koronavirus trajati možemo uraditi jeste da uporedo rješavamo i ekonomsku i zdravstvenu krizu”, ocijenio je Lazović.

On je podsjetio da rezultati istraživanja koje je UPCG objavila u martu pokazuju dramatičan uticaj koronavirusa na crnogorske privrednike.

“Poslije toga skoro da nijesmo imali turističku sezonu u odnosu na prethodne godine. Zato je uticaj koronakrize na preduzetnike veliki”, zaključio je Lazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *