“Plantaže” u minusu oko tri miliona eura za devet mjeseci

Dodajte komentar

Gubitak većinski državne kompanije “13. jul – Plantaže” od januara do kraja septembra ove godine zbog korona krize i drastičnog pada prihoda, iznosi oko tri miliona eura.

To je potvrđeno “Vijestima” nakon jučerašnje sjedice Odbor direktora “Plantaža”.

Gubitak je duplo veći u odnosu na uporedni devetomjesečni period prošle godine, kada je bio 1.493.076 eura.

Gubitak znatno veći do kraja godine

“Rezultat poslovanja je negativan i dva puta je veći od prošlogodišnjeg. Gubitak će se do kraja poslovne godine znatno uvećati, što će dalje zaoštriti već izraženi problem likvidnosti, posebno u odnosu na dobavljače, jer predstoje krupne nabavke za sljedeću proizvodnu godinu”, saopštili su zvanično iz kompanije, ne navodeći cifru gubitka za devet mjeseci ove godine.

Naglasili su da su rashodi smanjeni za 2,7 miliona.

Bord je razmatrao devetomjesečno poslovanje i prihvatio informaciju menažmenta o rezultatima u proizvodnji, koji su ocijenjeni “veoma dobrim u uslovima u kojima se odvijala”.

Navode da su glavni problemi proizašli iz nemogućnost plasmana osnovnih proizvoda vina i rakija, posebno na domaćem tržištu (smanjenje od preko 60%), zbog pada turističke potrošnje.

Ukupan prihod od prodaje proizvoda i usluga tokom tri kvartala iznosio je 10,5 miliona, odnosno samo 60 odsto prema 16,7 miliona eura ostvarenih u istom periodu lani.

Tvrde da je posebnim naporom sektora prodaje i marketinga ovogodišnji devetomjesečni izvoz bio manji samo 12 odsto.

Htjeli bi pomoć države

“Menadžment kompanije se uporno bori da sačuva proizvodnju i funkcionisanje složenog sistema u ovim nezapamćeno teškim uslovima, uz sve teškoće i neizvjesnosti, koje će dugo trajati. Međutim, bez obzira na često nadljudske napore zaposlenih, ‘Plantaže’ ne mogu same da riješe aktuelne probleme, pa se očekuje odgovarajuće razumijevanje vlasnika, prevashodno u rješavanju sve izraženijih problema likvidnosti, kako ne bi bili „državna kompanija“ samo na papiru”, naglasili su iz kompanije.

Oni navode da je kompanija do sada dobila “samo 1,2 miliona eura kredita od IRF-a” te da nijesu ostvarili “nijedan euro subvenicja iz dva paketa Vlade”.

“Upravo zbog pada prihoda uz skoro iste troškove, koji se ne mogu dalje značajno smanjiti, dolazi do drastičnog smanjenja plata u kompaniji, kao i veliki problem u izmirivanju obaveza prema dobavljačima i državi”, istakli su iz “Plantaža”.

Ukazali su i na devetomjesečnu proizvodnju kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *