Završen „Balkanski tok“ — spojen sa gasovodom u Srbiji

Izgradnja „Balkanskog toka“ faktički je završena, pošto je bugarski dio gasovoda „Turski tok“ spojen sa dionicom u Srbiji, saopštio je izvor upućen u situaciju.

„’Balkanski tok’ je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije virusa korona, ceremonija će vjerovatno biti održana kasnije“, rekao je izvor, a prenose ruski mediji.

Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku kraka „Turskog toka“ u Srbiju. „Balkanski tok“ je krak „Turskog toka“ kojim će ići ruski gas do Srbije i dalje ka Evropi.

Gasovod „Turski tok“, koji je počeo sa radom 8. januara, teče duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak do granice sa susednim zemljama, odakle se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. U budućnosti (nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture) gas će ići u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet gasovoda dužine 930 km iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izvor: Sputnik

Check Also

Ryanair se žalio Sudu EU zbog državne pomoći za Croatia Airlines

Lowcost avio kompanija Ryanair podnio je žalbu Opštem sudu Evropske unije protiv odluke Evropske komisije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *