TOP 10 kompanija u svakoj zemlji regiona, EPCG najveća u Crnoj Gori

Regionalna medijska i analitička kuća SeeNews objavila je ovih dana izvještaj TOP 100 SEE i u kojem je navedeno 100 najvećih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope.

No, u izvještaju se posebno navodi po 10 najvećih kompanija u svakoj od zemalja. Zanimljivo je pogledati koje su najveće firme u zemljama bivše Jugoslavije.

Vidljivo je da se uglavnom radi o kompanijama koje se bave trgovinom ili proizvodnjom struje i nafte, telekom operaterima i maloprodajnim lancima.

U Crnoj Gori je najveća kompanija Elektroprivreda Crne Gore sa 337 miliona eura, a slijedi maloprodajni lanac Voli Trade. Na trećem mjestu je kineska kompanija CRBC koja je glavni izvođač radona na autoputu Bar – Boljare. Na četvrtom HDL Laković, slijede Jugopetrolm Bemax, Mercator CG, Domaća Trgovina. Nacionalni avioprevoznik Montenegroairlines se nalazi na devetom mjestu a u TOP 10 crnogorskih kompanija ušao je Crnogorski Telekom.

Kako se navodi, u BiH je 10 najvećih kompanija, prema ukupnim prihodima u 2019: Holdina, Bingo, Elektroprivreda, ArcelorMittal, Boreas, G-Petrol, Hifa-Oil, Optima Grupa, Petrol BH Oil Company i MH ERS MP (Elektroprivreda RS).

U Hrvatskoj je najveća kompanija INA sa 2,9 milijardi eura, a slijede Hrvatska Elektroprivreda i Konzum.

U Srbiji je takođe državna Elektoroprivreda najveće preduzeće sa oko 2,5 milijardi eura godišnjih prihoda, a slijedi Naftna industrija Srbije.

U Sloveniji je najveća kompanija naftni/gasni gigant Petrol sa 3,6 milijardi eura.

U Sjevernoj Makedoniji je najveća firma Johnson Matthey DOOEL sa oko 1,9 milijardi eura. Riječ je o odjelu britanske firme koja je vodeći svjetski proizvođač katalizatora za kontrolu emisija ozduvnih gasova iz vozila.

Izvor: BiznisInfo.ba

Check Also

Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka sveta

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene Kine tokom prošle godine dostigla je rekordno visoku vrijednost, pokazao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *