Orban evropskom budžetu prijeti vetom

Dodajte komentar

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo njemačkom predsjedništvu Evropske unije s prijetnjom da će uložiti veto na evropski budžet nakon dogovora postignutog u četvrtak o oduzimanju evopskih fondova zemljama članicama koje ne poštuju pravnu državu, navela je u stranica Mandiner.hu.

“Iako se Mađarska obavezala na saradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u julu o evropskom budžetu 2021- 27, kao ni u vezi plana oporavka nakon COVID-19 koji se oslanja na ovaj budžet”, navodi se u pismu.

Pismo je poslato Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Na pitanje AFP-a o tom pismu, mađarska Vlada nije odgovorila.

Nepoštivanje vladavine prava

Evropski parlament i Njemačka, koja pregovara u ime 27-orice, razgovarali su u četvrtak o mehanizmu oduzimanja evropskih fondova zemljama koje ne poštuju vladavinu prava, otvarajući put za deblokadu evropskog budžeta.

Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu i zaprijetile vetom na evropski budžet.

Dvije zemlje sada odbijaju dati zeleno svjetlo odluci EU-a da se zaduži za finansiranje plana obnove, čime odgađaju proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima.

Za izglasavanje budžeta EU-a nužna je jednoglasna podrška eurozastupnika i država članica.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *