Kolika je plata predsjednika SAD

Dodajte komentar

Joe Biden (Džo Bajden), izabrani predsjednik SAD, ima bogatstvo u vrijednosti od 9 miliona dolara, prenijeli su američki mediji pozivajući se procjene magazina Forbes.

Na početku predsjedničke kampanje ove godine, Biden je iznio finansijsko stanje za 2016, 2017. i 2018. godinu, i na osnovu tog izvještaja Forbes je procijenio njegovo bogatstvo na 9 miliona dolara.

Američki mediji navode da će pobjedom na izborima njegovo bogatstvo sigurno biti veće, prenosi Tanjug.

Kako je još od kraja devedesetih godina prošlog vijeka napredovao u karijeri, Bidenova primanja su se povećavala sa 42.500 dolara na 174.000 dolara dolara, pokazuju arhivski podaci Senata čiji je član bio dugo godina.

Kada je izabran za potpredsjednika Baracka Obame, funkcije na kojoj je bio osam godina, dobio je dodatnu povišicu i počeo da zaraduje oko 230.000 dolara godišnje, dok će kao predsjednik SAD zarađivati 400.000 dolara godišnje.

Biden i njegova supruga Jill (Džil) ozbiljan novac počeli su da za zarađuje tek kada je 2017. on otišao sa funkcije.

Kada je Biden objavio finansijske izvještaje u julu 2019. godine, vidjelo se da su on i Jill tokom 2017. i 2018. zaradili više od 15 miliona dolara.

Najveći dio tog novca dolazi od ugovora za više knjiga sa Flatiron Booksom, koji se procjenjuju na 8 miliona dolara po Publisher Weekly, ali su Bidenovi zaradili dosta novca i držeći govore u raznim situacijama i na različitim događajima.

Sajt Town & Country se poziva na Forbes, koji piše da su njegove dvije kuće u Vilmingtonu, u državi Delaver, vrijedne četiri miliona dolara, da ima još toliko u kešu i investicijama, kao i da ima oko milion dolara od državne penzije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *