Kešom plaća manje od trećine Crnogoraca

Dodajte komentar

U skoro svakom novčaniku naših građana nalazi se po jedna debitna kartica, rezultati su najnovijeg MasterIndex Crna Gora istraživanja koje je danas objavila kompanija . PorMastercarded 84% ispitanika koji imaju debitnu karticu, 22% ispitanika poseduje kreditnu karticu, dok 14% njih ima obe vrste platnih kartica.

Da se kartice redovno i koriste govore podaci da je 31% kartica u upotrebi svakog dana, a još 33% njih se koristi par puta nedeljno. Debitne kartice kao jednostavna, brza i sigurnija alternativa gotovini najviše se koriste za kupovinu hrane i kućnih potrepština (57%), odeće i obuće (43%) i goriva (25%), dok kreditne kartice kao praktičan način za pristup dodatnim sredstvima kada je korisniku to potrebno se najčešće koriste prilikom kupovine odeće i obuće (45%), nameštaja, hrane i potrepština (42%). Zanimljivo je i da su platne kartice sve češći izbor prilikom različitih kupovina, plaćanja i rezervacija na internetu, što je izjavilo 47 % korisnika debitnih i 53% korisnika kreditnih kartica.

Masteridnex CG

Rezultati MasterIndex istraživanja pokazali su da građani kao najveću prednost kartičnih plaćanja vide jednostavnost korišćenja i mogućnost da svojim sredstvima pristupe bilo kada i bilo gde, dok se četvrtina korisnika odlučuje za konkretnu karticu ukoliko im ona nudi dodatne pogodnosti poput popusta i polisa putnog osiguranja. Imajući u vidu da se 72% ispitanika odlučuje za standardna i beskontaktna kartična plaćanja za iznose preko 40 EUR naspram 27% njih koji preferiraju keš, nema sumnje da je razvoj bezgotovinskog društva u Crnoj Gori na pravom putu i da ćemo se u narednom periodu još snažnije oslanjati na savremene platne tehnologije kao način da svim učesnicima u platnom procesu obezbedimo sigurno i besprekorno korisničko iskustvo, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

MasterIndex Crna Gora istraživanje pokazalo je i koje su to inicijative koje bi podstakle korisnike da češće koriste kartice i to su pre svega popusti kod trgovaca (57%), povraćaj novca (48%), kao i omogućavanje usluge podizanja gotovine prilikom plaćanja karticama (40%). Kada je riječ o ovoj usluzi koja je regionalnu premijeru imala 2019. godine u Srbiji, 48% ispitanika bi želelo da koristi ovu uslugu i da prilikom plaćanja platnom karticom na POS terminalu, sa svog računa podigne i gotovinu u iznosu do 50 EUR.

Na kraju, državne ustanove i komunalne kompanije su istaknute kao lokacije na kojima bi korisnici voleli da imaju opciju za plaćanje karticama (28%), a među najčešćim odgovorima našli su se i javni parkinzi i garaže (25%), sva taksi vozila (24%), male lokalne radnje (24%) i pijace (23%).

O MasterIndex istraživanju

MasterIndex Crna Gora istraživanje je godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u Srbiji. Istraživanje je ove godine sprovedeno po drugi put i obavljeno je tokom septembra i oktobra na reprezentativnom uzorku građana iz cele Crne Gore starijih od 18 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *