Ikea otvorila prvu prodavnicu polovnog namještaja u Švedskoj

Dodajte komentar

Ikea je otvorila svoju prvu prodavnicu polovnog nameštaja u istoriji izvan švedske prestonice, u gradu Eskilstuna, u tamošnjem tržnom centru. U njemu će prikupiti oštećene komade, obnoviti ih i ponovo prodati po nižoj cijeni od originalne.

Recikliranje starog namještaja i njegova preprodaja dio su novog modela ovog švedskog giganta, koji nastoji postati ekološki prihvatljiviji, a do 2030. godine postati “potpuno kružna i klimatski prihvatljiva kompanija”.

Tvrtka će početi nuditi mogućnost kupovine korišćenog namještaja od kupaca u svim svojim robnim kućama, osim što će polovne komade prodavati samo u Eskilstunu. To je pilot trgovina koja će se pažljivo nadgledati i po potrebi prilagoditi.

Lokacije u trgovačkom centru ReTuna u Eskilstunu su odabrane namjerno, jer se pored centra nalazi stanica za reciklažu, a trgovački centar smatra se ekološki orijentisanim. Uglavnom prodaje polovne predmete i organski i održivo proizvedene proizvode.

Prodajom polovnog namještaja u ReTuna centru Ikea će pokušati da otkrije zašto se određeni komadi često bacaju, u kakvom su stanju kada ih kupci više ne žele koristiti, a prije svega, koliki je interes za polovne, ali obnovljene dijelove namještaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *