Addiko bank: Nakon predsjednika Nadzornog odbora ostavku podnosi i zamjenik

Dodajte komentar

Nakon predsjednika Nadzornog odbora Hans-Hermann Lottera, ostavku na funkciju u nadzornom tijelu Addiko bank AG najavio je i zamjenik predsjednika Henning Giesecke, izvještava Indikator.ba.

Njegova funkcija zamjenika predsjednika i člana Nadzornog odbora prestaće sa završetkom godišnje skupštine bankarske grupacije 27. novembra 2020., isto kao i u slučaju Lottera.

Giesecke je u Nadzornom odboru Addiko Bank AG od početka transformacije 2015. godine, sa primarnim fokusom na uspostavljanju razboritog pristupa riziku i implementaciji Addikovog novog održivog okvira rizika.

Hans-Hermann Lotter najvio je odlazak početkom septembra.

Addiko banka je za devet mjeseci 220. godine ostvarila neto gubitak u visini od 6,4 miliona eura. Zahvaljujući dobrom poslovanju u trećem kvartalu gubici su bili upola manji nego u prvoj polovini godine, kada su iznosili 12,2 miliona eura.

U prva tri kvartala prošle godine Addiko banka prijavila je neto dobit od 23,4 miliona eura.

Nesigurnosti tokom koronakrize doveli su do povećanja troškova rizika za kredite na 37,8 miliona eura do septembra, navela je banka.

Addiko Group očekuje da će posljednji kvartal 2020. godine karakterizirati nizak nivo aktivnosti na novom odobravanju kredita, uglavnom vođene visokim stopama nezaposlenosti, ograničenim ekonomskim razvojem i smanjenom potražnjom za finansiranjem, što će sigurno utjecati na neto bankarski prihod.

Dodatni pritisak na prihod od kamata kod potrošačkih kredita je uzrokovan provedbom regulatornih ograničenja uspostavljenih tokom 2019. godine u mnogim zemljama Addikovog poslovanja.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *