Zadužićemo se kod EBRD još 26 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada će se kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zadužiti još 26 miliona eura, kako bi okončala projekat rekonstrukcije i unapređenja lokalnih puteva.

U saopštenju o odlukama donijetim 29. oktobra i 2. novembra, bez održavanja sjednica, navodi se da je

Vlada prihvatila Ugovor o zajmu između Crne Gore i EBRD za Projekat rekonstrukcije i unapređenja lokalnih puteva – dodatno finansiranje, u iznosu od 26 miliona eura.

Iz Vlade podsjećaju da je 2013. godine potpisan ugovor za zajam od pet miliona, a 2015. za zajam od 20 miliona eura.

„Kako sredstva iz dva navedena kredita ne mogu pokriti troškove projekta dogovoreno je usklađeno povećanje ugovora o zajmu čime će se obezbijediti nedostajuća sredstva u iznosu od 26 miliona eura neophodnih za završetak projekta“, kaže se u saopštenju.

Usvojena je Informacija o prenosu prava i obaveza i Ugovora o koncesiji između Vlade i Konzorcijuma Adriatic Marinas i B.V. Holding Maatschappij Damen.

“S tim u vezi, Vlada je dala saglasnost na Ugovor o prenosu Ugovora o koncesiji, Ugovor o prenosu prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji, kao i aneks Ugovora o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području KO Bijela”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je na osnovu dostavljene dokumentacije ocijenjeno da konzorcijum Adriatic Marinas Tivat i „Dry Docks World – Dubai LLC” ispunjava iste uslove koje je ispunjavao konzorcijum sa kojim je zaključen ugovor.

Oni su napomenuli da se prenosom ugovora ne umanjuje kvalitet, niti narušava kontinuitet izvršenja ugovora

Vlada je dala saglasnost da Konzorcijum Adriatic Marinas i B.V. Holding Maatschappij Damen prenese na novi Konzorcijum Adriatic Marinas Tivat i „Dry Docks World – Dubai LLC” Ugovor o koncesiji koji će prava i obaveze iz Ugovora o koncesiji prenijeti postojećoj firmi registrovanoj u Crnoj Gori za realizaciju koncesionog ugovora od 2018. Godine.

Takođe je, kako se navodi, predviđeno da na „Montenegro Yacht Services“ Tivat prelaze sva prava i obaveze koje Ustupilac ima na osnovu zaključenog Ugovora o koncesiji, na dan zaključenja Ugovora.

“Vlada je usvojila Predlog aneksa Ugovora o zakupu lokacije KO Vranovići, opština Kotor i zadužila potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansije Milutina Simovića da sa Zakupcem potpiše Aneks Ugovora”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Čelebić Grupa zbog direktne ugroženosti poslovanja opštim smanjenjem privredne aktivnosti podnijela zahtjev za definisanje nove dinamike ulaganja kojom je, umjesto predviđenih pet godina, za realizaciju investicije planiran produžetak perioda investiranja za još dvije investicione godine.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju o 5G planu za digitalnu transformaciju regiona Zapadnog Balkana.

Iz Vlade su kazali da je prihvaćen Memorandum čija je svrha promocija digitalne transformacije kroz četiri područja u skladu sa Višegodišnjim planom Regionalne ekonomske oblasti, Digitalnom agendom za Zapadni Balkan i Digitalnom strategijom Evropske komisije.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju o interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana s Predlogom memoranduma.

“Svrha tog Memoranduma, je započinjanje zajedničke akcije i inicijative ka unapređenju regionalne saradnje, podrška digitalnoj integraciji, kao i razmjena informacija na otvoren, interoperabilan, siguran i pouzdan način, dajući prioritet regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja”, kaže se u saopštenju.

Memorandum, kako su rekli iz Vlade, otvara mogućnost unapređenja saradnje i podrške, podržavajući vlade da pojednostave administrativne procedure i omoguće građanima da koriste bezgranične mogućnosti unutar regiona, uz manje birokratije, kroz bolji pristup i bezbjednost.

Vlada je dala saglasnost na Prijedlog Odluke o imenovanju nezavisnog revizora lnvesticiono-razvojnog fonda Crne Gore a poslovnu 2020. godinu.

Navodi se da je IRF za revizora imenovao Društvo „Crowe MNE“ Podgorica.

Usvojen je Izvještaj o efektima Programa „Stop sivoj ekonomiji“ na suzbijanju sive ekonomije, u kojem je navedeno da je pilot projekat Programa osposobljavanja i radnog angažovanja mladih na poslovima sprječavanja sive ekonomije realizovan tokom 2016. godine.

“U periodu od 2016-2019. godine program je sproveden za 615 učesnika, dok je realizacija programa za 210 učesnika u 2020. godinu u toku”, dodaje se u saopštenju.

Programom je predviđeno da učesnici programa u realnoj radnoj sredini pružaju tehničku pomoć i podršku službenicima u institucijama koje su programski partneri u realizaciji ovog programa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *