Uber smanjio gubitak

Američka digitalna kompanija za naručivanje usluga prevoza Uber izvijestila je o manjem gubitku u trećem tromjesečju, uz snažan rast potražnje za uslugama dostave u vrijeme pandemije koronavirusa.

U razdoblju od jula do setpembra Uber je poslovao s neto gubitkom od 1,1 milijardu dolara, pokazuje izvještaj dostavljeno američkoj berzi.

Gubitak je manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su na Uberove rezultate uticala opsežna ulaganja i veliki troškovi. Prihodi su pali 18 posto, na 3,1 milijardu dolara.

Svijetla je tačka dio dostave, s više nego udvostručenim prihodima, od 1,45 milijardi dolara, što je najveći iznos otkada je Uber počeo pružati te usluge.

Direktori kompanije rekli su analitičarima u telekonferenciji da klijenti nastavljaju da naručuju hranu putem Uber Eatsa čak i nakon ublažavanja protivpandemijskih mjera ali izvršni direktor Dara Khosrowshahi upozorio je da se još ne može pouzdano reći hoće li se taj trend nastaviti.

Nakon pada na početku pandemije Uberovo se poslovanje oporavlja, ali i dalje trpi posljedice.

Ključan dio Uberovog poslovanja posebno se teško oporavlja na zapadnoj obali SAD-a, dok je u Evropi i na Bliskom istoku oporavak nešto stabilniji, uz stopu pada rezervacija od ‘samo’ 36 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Dio prevoza ipak je jedini bilježio pozitivan rezultat, zaključivši tromjesečje s prilagođenom dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 245 miliona dolara.

Unatoč problemima, kompanija je potvrdila da želi da zaključi tromjesečje s pozitivnom EBITDA prije kraja 2021. godine.

Check Also

EKIP: Visok stepen zadovoljstva uslugama i cijenama komunkacijskih usluga

Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, koje je objavila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *