Stefan Savić i Tomislav Čelebić grade malu HE

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je podgoričkom preduzeću C&S Energy građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane (mHE) Bjelojevićka 2 i priključenje na elektrodistributivnu mrežu u opštini Mojkovac.

Vlasnici kompanije su crnogorski reprezentativac i igrač madridskog Atletika Stefan Savić i kompanija ,,Čelebić“, čiji osnivač je Tomislav Čelebić. Izvršni direktor je Andrija Radoman. Udio od jedan odsto u firmi C&S Energy ima i podgorička firma Synergy, čiji vlasnici su preduzeće Kia Montenegro, Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. Osnivač Kia Montenegro je Željko Đuranović, a zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković.

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) je početkom godine utvrdio privremeni status povlašćenog proizvođača preduzeću C&S Energy za mHE Bjelojevićka 1.

U rješenju Ministarstva se navodi da se mHE Bjelojevićka 2 sastoji od vodozahvata tirolskog tipa na koti od 1.060 metara, cjevovoda od vodozahvata do mašinske zgrade dužine 4.231 m i mašinske zgrade. Trasa 35 kV kabla za priključenje mHE Bjelojevićka 2 na elektrodistributivnu mrežu je dužine 2.743 m.

Saopšteno je da će radovi biti izvedeni prema glavnom projektu koji je uradio inženjer Bojan Bošković i preduzeća Permontea, Breznamonta, Eminenta, Win Project, Geotehnics Projects&Consulting i firme Lars Fire.

Reviziju glavnog projekta uradili su Ljubiša Bošković i preduzeća Sistem-Mne i Decom Montenegra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *