Sava Re ipak neće isplatiti dividendu

Sava Re je danas iznenađujuće otkazala skupštinu dioničara koja je trebalo da se održi 16. novembra i na kojoj je trebalo da bude donesena odluka o dividendi.

Prilikom najave sazivanja 37. skupštine, kompanija je procijenila sposobnost isplate dividende iz dobiti za 2019. godinu na temelju dopunskog godišnjeg plana za 2020. godinu i dopunskog strateškog plana za razdoblje 2020. – 2022. godine. Oboje su se takođe temeljili na razvoju finansijske godine 2020. s učincima i procjenom rizika iz prvog talasa covida-19 na poslovanje Sava osiguravajuće grupe.

“Takođe su provedeni scenariji stresa za procjenu adekvatnosti kapitala. Prema pravnim mišljenjima dobijenim od početka pandemije u vezi s problemom u sljedećem odlomku, nije bilo potrebno prepoznati posljedice dodatnih rizika povezanih s pandemijom u našim planskim i strateškim dokumentima i scenarijima stresa. Nakon sazivanja skupštine, Sava Re je posljednjih dana informirana i suočena s novim okolnostima na nekim tržištima osiguranja u EU-u i Velikoj Britaniji koje odstupaju od prethodno dobijenih pravnih mišljenja, posebno sudske i regulatorne prakse i drugih važnih činjenica u vezi s mogućim dodatnim negativni uticaji pandemije covida-19 na poslovanje Zavarovalnice Sava i Save Re. Nove okolnosti uglavnom se odnose na polise osiguranja sklopljene na irskom tržištu (direktno prenošenje usluga osiguranja u EU) i reosiguranje u Ujedinjenom Kraljevstvu u vezi s gubitkom dohotka zbog posljedica pandemije covida-19 u neživotnim osiguranjima, a nove sudske i regulatorne prakse mogu imati negativan uticaj na rezultate poslovanja i solventnost Grupe”, navode iz Save Re.

Sava Re takođe je pozvala Agenciju za nadzor osiguranja da preispita procjenu ovih rizika na tim tržištima i učinaka na stanje solventnosti.

– Na temelju Politike upravljanja rizikom Grupe, odmah smo pristupili procjeni vjerovatnoće realizacije rizika i procjeni opsega njegovog uticaja. Trebaće nam malo vremena da izvršimo ove procjene”, zaključuju iz Save Re.

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *