Krivokapić: Prvi korak racionalizacija, želimo da finansije budu stabilne, ekonomija održiva

Dodajte komentar

Mandatar Zdravko Krivokapić objavio je video u kojem je objasnio način na koji je formirana nova vlada, navodeći da su se na početku opredijelili za racionalizaciju koja će dati odgovor na sve izazove.

Na početku je objasnio da zbog Kovida nije organizovao konferenciju za novinare i podsjetio na sporazum nakon izbora da će vlada biti ekspertska.

“Prilikom dosadašnjeg rada opredijelili dmo se da prvi korak bude racionalizacija koja će dati odgovor na sve izazove koji su specifični za Crnu Goru. Da bismo to uradili mi smo napravili jedan specifičan model koji počiva na šemi koja podrazumijeva da su u fundamentu četiri dijela koja su vezana i odnose se na vladavinu prava i ono što najviše interesuje naše građane u tom dijelu će biti iskazana borba potiv korupcije i teškog i organizovanog kriminala. Drugio dio su finansije i ekonomija. Želimo da finansije budu stabilne a ekonomija tako održiva da vidimo boljitke svakim danom u svakom pogledu”, rekao je Krivokapić

“Sljedeći element koji mora da bude obrađen u okviru fundamenta je obrazovanje jer samo onaj koji ima znanje može biti na tržištu verifikiovan i vrednovan bez obzira da li je ovdje ili van Crne Gore. U periodu kada je naše zdravlje ugroženo virusom koji ne zaobilazi ni Crnu Goru taj fundament je četvrta karakteristika koja predstavlja zdravlje”, kazao je mandatar u obraćanju putem video poruke.

On je kazao i da “naša kuća vlade” počiva na sedam stubova, pet se odnosi na rad na polju evropskih integracija – i tu je prvi stub zelena ekonomija, drugi digitalna transformacija, treći je regionalna saradnja i povezanost, četvrti unaprjeđenje konkurentnosti.

“Peti stub po pravilu nije tako definisan, ali mi želimo da pokažemo poseban odnos prema svim socijalnim problemima i mi smo ga nazvali socijalna zaštita. Taj šesti stub je poznat kao društveno jednake šanse i sedmi stub dobrota upravljanja, kojim želimo da krenemo u proces integracija ka EU. U tom dijelu opredijelili smo se za 12 ministarstva iako smo u medijima različito posmatrani. Opredjeljenje zašto 12 vezano je za neke sisteme koji imaju dobre primjere prakse, prvenstveno Holandiju i Finsku”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da su vođeni metodom benčmarkinga, tehnikom koja se naziva afinitet i potrebama koje proizilaze iz godišnjeg izvještaja EK, kao i budućih kapitalnih projekata došli do 12 ministarstva.

To su, kako je naveo, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo kapitalnih investicija (sa energetikom i saobraćajem), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zdravlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, koje je, kako kaže doživljeno kao “veliko ministarstvo”.

Tu su i Ministarstvo pravde, manjinskih i ljudskih prava i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova “sa težnjom da mu se pripoji Uprava policije, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

“Novo ministarstvo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, koje označava direktnu okrenutost ka građanimna, privredi zainteresovanim stranama i onome što svi želimo – da vidimo kvalitet javne uprave koji zaslužuju naši građani”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da mediji zaslužuju posebnu pažnju i da medije “doživljavaju kao nekog ko sa njima treba permanenetono da komunicira, da ih kritukuje”.

“Da nam ukazuju ako nešto ne valja, a za nešto dobro ne očekujemo pohvale, one će biti iskazane kod građana koji očekuju boljitak i drugačiju Crnu Goru”, kazao je Krivokapić.

U takvoj novoj koncepciji, kako je kazao, predvidjeli su da Kancelarija za evropske integracije ostane u okviru kabineta premijera kako bi iskazali veći značaj i podstakli da evropske integracije postanu obaveza.

“I nećemo licitirati sa datumima. Naš je zadatak da za četiri godine ispunimo 80 odsto zahtjeva koji proizilaze iz pojediničanih poglavlja koje nijesmo zatvorili”, saopštio je Krivokapić.

On je dodao da nije u pitanje smanjenja broja ministara već drugačiji odnos prema dosadašnjem djelovanju gdje su određena ministarstva projektovana za određene ministre.

“Koncipirali smo ovaj pristup prije nedjelju dana koji smo poslije toga vezivali za izbor profeisonalaca koji mogu da odgovore u timu, jer želimo da djelujemo timski a ne da ministar sve određuje u svom ministarstvu”, kaže Krivokapić.

On je saopštio da je njegov i izbor njegovog tima da na čelu Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija bude Tamara Srzentić, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, a Ministarstva unutrašnjih poslova Nikola Terzić.

On je potvrdio da je za Ministarstvo vanjskih poslova predložen Đorđe Radulović, Ministarstvo ekonomskog razvoja Jakov Milatović, a Ministarstvo kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložen je Aleksandar Stijović, ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarku zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić, a za ministra finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Ministarstvo odbrane nije personalno popunjeno”, kazao je Krivokapić.

Dodao je da se nada da će Crna Gora izborom ovakvih profesionalac biti drugačija i da će to biti primjer i da se krene ubuduće na drugačiji način.

“Da ne gledamo ko je kakav, koju boju očiju ima, da mu ne pretresamo krvna zrnca nego koji je rezultat njegovog djelovanja. Naš moto je rezultat i da bismo ga ostvarili naš moto je rad, stručnost i odgovornost. Molim vas da imate strpljenja i razumijevanja jer ovaj proces nije jednostavan”, zaključio je Krivokapić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *