Evropska komisija: Vlada da ubrza političke i ekonomske reforme

Dodajte komentar

Za Evropsku uniju (EU) je vrlo važno da Vlada u Crnoj Gori naredne mjesece iskoristi kako bi ubrzala političke porcese i reforme, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Na pitanje Radio-televizije Crne Gore (RTCG) u Briselu povodom najavljenje tehničke vlade, u Komisiji su poručili da ne komentarišu sastav nacionalnih vlada.

U Komisiji, kako prenosi portal RTCG, kažu da se raduju saradnji sa novom vladom u Crnoj Gori “koja će biti u mogućnosti da sprovede reforme koje se odnose na EU”.

“Crna Gora je u naprednoj fazi u procesu pristupanja EU i za nas bi bilo vrlo važno da vidimo da nova vlada iskoristi naredne mjesece kako bi ubrzala političke i ekonomske reforme. Naredno veliko postigniće za nas bi bilo da Vlada ispuni privremena mjerila za poglavlja 23 i 24, što će pomoći zemlji da napreduje u pregovaračkom procesu”, poručila je Pisonero Hernandez.

Ističe da je to pitanje detaljno i jasno istaknuto u izvještaju o napretku za Crnu Goru, koji je nedavno predstavljen.

Na pitanje kako u EK vide koncept eksretske vlade i da li je takav vid izvršne vlasti praksa među članicama EU, glavni portparol Evropske komisje Erik Mamer kaže da uloga EK nije da komentariše sastav nacionalnih vlada, kako u EU tako i van nje.

“Pozivam vas da sami donesete sud kakva je praksa u EU kada je riječ o izboru članova vlade“, kazao je Mamer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *