Centralna banka SAD zadržala referentnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou

Američka centralna banka (Fed) je bez iznenađenja zadržala svoju referentnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou u rasponu od nula do 0,25 odsto, i tako će je držati dok se tržište rada ne oporavi, navela je banka u saopštenju.

Monetarni odbor te institucije koji se sastao juče i danas, posle američkih predsjedničkih izbora čiji rezultati još nisu poznati, takođe je naveo da je spreman da upotrijebi svoj kompletan arsenal i učini više da podrži ekonomiju koja je pod pretnjom pogoršane pandemije koronavirusa.

Privreda SAD je posljednjih nedjelja oslabila posle određenog oporavka zabilježenog posle duboke recesije početkom proljeća.

Nedavno povećanje broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD i u inostranstvu je “posebno zabrinjavajuće” za ekonomiju, ocijenio je danas predsednik Fed Džerom Pauel.

“Svi imamo ulogu da odigramo”, rekao je Pauel na konferenciji za novinare pozivajući da se prate savjeti zdravstvenih stručnjaka o držanju socijalne distance i nošenja maski u javnosti što će doprinijeti da se ekonomija ponovo stavi na put rasta.

Rekao je da je potpuni ekonomski oporavak malo vjerovatan dok ljudi nisu uvjereni da će sigurno ponovo početi veliki spektar aktivnosti.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.