Češka pretekla Španiju i Italiju po BDP-u po glavi stanovnika

Dodajte komentar

Češka već ima veći bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika od dvije najveće ekonomije zapadne Evrope, Italije i Španije.

U posljednjih godinu dana ta je brojka dostigla 38.120 međunarodnih dolara po osobi, izračunato na osnovu pariteta kupovne moći, prema analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvještava Praško jutro.

No, mora se uzeti u obzir činjenica da su uzeti podaci za 2020. godinu, tokom koje su, u uslovima koronakrize, među evropskim ekonomijama najviše pogođene Španija i Italija. Međutim, stručnjaci MMF-a vjeruju da Češka može zadržati vodeću poziciju nad obije zemlje nakon završetka krize.

I ne samo to, očekuje se da će se rast zemlje u tom pogledu nastaviti u narednih nekoliko godina, sve dok ne postane 25. na listi zemalja sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika na svijetu. Tako će, prema stručnjacima, Češka do 2025. godine nadmašiti Novi Zeland i Japan po ovom pokazatelju.

– U Italiji, prema MMF-u, ovogodišnji BDP po stanovniku iznosi 37.905 dolara, a u Španiji – 36.086 dolara, rekao je Lukasz Kovanda, glavni ekonomista češke banke Trinity Bank.

Prema njegovim riječima, zemlja je uspjela da prestigne obije zemlje u proljeće ove godine u prvom talasu koronavirusa. – Njihov ekonomski pad, uključujući BDP po stanovniku, teži je od pada ostalih razvijenih ekonomija, poput Češke ili Slovačke, dodao je Kovanda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *