Azijska tržišta: Snažan rast indeksa

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast berzanskih indeksa na Wall Streetu, dok je u fokusu ulagača prebrojavanje zadnjih glasova na predsjedničkim izborima u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,3 posto, dostigavši rekord iz februara 2018.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 2,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažni rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom jer dosadašnji izborni rezultati u SAD-u pokazuju da bi odnos snaga između dvije parlamentarne stranke mogao ostati sličan dosadašnjem.

Rezultati izbora za Senat pokazuju, naime, da bi republikanci mogli zadržati većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrate i tako postići kontrolu u Kongresu, s obzirom da drže većinu u Zastupničkom domu.

To znači da bi Kongres ostao podijeljen između republikanaca i demokrata, što bi otežalo sve pokušaje velikih zaokreta u politikama bez obzira tko osvoji Bijelu kuću.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *