Zlato je apsolutni pobjednik bez obzira na to ko osvoji izbore u Americi

Dodajte komentar

Čini se kako zlato ostaje apsolutni pobjednik, bez obzira na to ko odnese pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, smatraju američki ekonomisti.

Kako je za CNBC kazao James Rasteh, direktor tehničke službe Coast Capitala, fiskalna i monetarna politika ostaju gotovo identične bez obzira na to pod čijim rukovodstvom bila Amerika. Sve razlike o kojima se nagađa, smatra Rasteh, više su maštovite nego stvarne.

Rasteh pojašnjava da fiskalni podsticaj, državna potrošnja ili smanjenje poreza obično dovode do šireg deficita, što potiče investitore da svoj novac ulože u sigurniju imovinu poput zlata. Zauzvrat dolazi do povećanja cijene zlata.

Podsjetimo da su cijene zlata vrtoglavo rasle i dostizale rekordne vrijednosti na početku pandemije, ali je potražnja za plemenitim metalom opala u prošlom tromjesečju 2020. godine. Ekonomisti pojašnjavaju da rudari zlata sada troše više kapitala na traženje novog zlata, ali kvalitet novootkrivenog plemenitog metala znatno je niži.

“Otkrivamo mnogo manje zlata nego što ga proizvodimo”, rekao je Rasteh, dodajući da će ljudi za deset godina proizvoditi 50 posto manje zlata nego danas.

Ipak, Rasteh naglašava da zlato i dalje ostaje sigurna stanica za investitore. Stoga u ovo doba krize investitori sve više kupuju male rudnike zlata s dugoročnim rezervama.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *