Unija poslodavaca od buduće vlade traži pare i novi zakon o radu

1 komentar

Unija poslodavaca od buduće vlade prvenstveno očekuje primjenu postojećih i donošenje novih mjera koje će omogućiti preduzećima da prežive krizu izazvanu pandemijom. Osim jake finansijske injekcije, očekuju donošenje leks specijalisa ili izmjene postoj ećeg zakona o radu na način da se urede radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima, piše Pobjeda

“Radi se o potrebi na koju smo ukazali još u trećem prijedlogu mjera UO UPCG za podršku privredi koji smo krajem maja uputili NKT-u i Vladi, predlažući da se donese poseban zakon kojim bi bili uređeni radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima ili da se izvrše hitne izmjene Zakona o radu i da se njegove odredbe usklade sa potrebom postupanja u vanrednim okolnostima”, kazali su iz UPCG.

Podsjetili su da je UPCG 3. jula uputio i zvaničan dopis Ministarstvu rada u kojem je dodatno inicirao unapređenje radnog zakonodavstva i njegovo prilagođavanje novonastaloj situaciji.

“Nadamo se da će upravo rad po ovoj problematici biti jedna od prvih aktivnosti predstavnika UPCG, sindikata i nove vlasti”, poručeno je iz UPCG.

Podsjećamo da je iz UPCG ranije saopšteno da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju.

Tražili su da se definiše prekid rada bez krivice zaposlenog, skraćeno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme, rad van prostorija poslodavca, odnosno rad od kuće i na daljinu, te da visina i način utvrđivanja otpremnina budu prilagođeni trenutku i realnim mogućnostima.

Istakli su da će odgovor na pitanje o očekivanjima od buduće vlade saopštiti nakon njenog formiranja i usvajanja programa rada, ali ono što u ovom trenutku izdvajaju je potreba da nova vlada u prvi plan stavi aktuelnu ekonomsku situaciju i iznalaženje rješenja za brojne probleme i izazove s kojima se trenutno suočavaju preduzeća i zaposleni, a što utiče i na državu.

“Koliko će sve buduće strateške mjere i politike biti uspješne, u velikoj mjeri će zavisiti od senzibilnosti budućih donosilaca odluka, njihove spremnosti da saslušaju i uvaže potrebe i sugestije biznis zajednice, te na tom osnovu donesu adekvatne odluke u čijem će fokusu biti oporavak privrede i dalji ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore”, rekli su predstavnici UPCG.

Iako se radi o zahtjevnim procesima koji se ne rješavaju preko noći, u UPCG očekuju da će ih, uz punu posvećenost nove vlade i uz odlučne, stručne i kompetentne osobe u njenom sastavu ipak moći riješiti.

“Preduslov je socijalni dijalog, koji počiva na dogovoru, partnerskom odnosu i saradnji vlade, sindikata i UPCG, a na čijoj ćemo primjeni istrajavati i u odnosima sa novim strukturama vlasti”, kazali su iz UPCG i dodali da se prilika za dijalog otvara i kroz problematiku iz domena radnih odnosa.

Podsjetili su daje kriza izazvana pandemijom i inače tešku privrednu situaciju u zemlji dodatno uzdrmala, poremetila redovne tokove poslovanja i dovela u pitanje održivost značajnog broja preduzeća i radnih mjesta.

“U takvim okolnostima jasno je da se od nove vlade prvenstveno očekuje djelovanje u čijem će fokusu biti implementacija postojećih, a zatim i kreiranje novih mjera podrške za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa zapotrebe privrede i građana”, saopšteno je iz UPCG.

Istaknuto je da je za Uniju najvažnija aktivnost u procesu oporavka ekonomije očuvanje održivosti privredne supstance koja predstavlja i izvor budžetskih sredstava za buduća vremena.

“To znači da je realnom sektoru potrebna što hitnija pomoć države i jaka finansijska injekcija, kako bi se izuzetno teška situacija u kojoj se gro domaćih preduzeća nalazi što prije svela na nivo koji neće pratiti izuzetno loši pokazatelji kojima danas svjedočimo”, poručeno je iz UPCG.

U Uniji vjeruju da će strukturama nove vlasti, prilikom kreiranja novih paketa podrške, biti od značaja i rezultati novog istraživanja UPCG koje ova poslovna asocijacija sprovodi uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada na temu uticaja kovid-19 na poslovanje crnogorskih preduzeća.

Unija je najavila da će uskoro i javno objaviti ovo istraživanje.

“Proces anketiranja je trajao do kraja oktobra, a presjek stanja i podaci kojima UPCG već sada raspolaže pokazuju vrlo jasnu sliku stanja u našoj privredi prihodi u oko 90 odsto preduzeća iz uzorka su niži od prošlogodišnjih, 60 odsto ispitanih preduzeća bilježi pad prometa na nivou od 30 odsto do 50 odsto, dok je u svakom petom preduzeću pad prometa veći za 80 odsto u odnosu na promet ostvaren prošle godine”, precizirali su predstavnici UPCG.

Oni su dodali da za UPCG ekonomija mora imati primat nad politikom.

“To je naš stav na kojem godinama insistiramo, a čini se da ga i podaci iz ovog istraživanja dodatno potvrđuju. Zato i smatramo da u Crnoj Gori nije realno očekivati bilo kakve radikalne promjene nastale po osnovu promjene vlasti, što je potvrđeno i sporazumom koji su predstavnici tri koalicije potpisali”, rekli su iz UPCG.

Prema njihovim riječima, jasno je dani sadašnji ekonomski trenutak ne dozvoljava bilo kakav luksuz eksperimentisanja te vrste.

“Zadatak političara je da budu servis i podrška privredi i građanima, a u ovom teškom trenutku i odgovoran partner za sve buduće procese koji će uslijediti i, vjerujemo, donijeti očekivani boljitak za cijelo društvo”, smatraju u UPCG.

Predstavnici UPCG u prethodna dva mjeseca nijesu imali razgovore sa predstavnicima nove skupštinske većine.

Iako UPCG još nije imala razgovore sa predstavnicima nove parlamentarne većine, buduća vlada može da računa da će UPCG, kao i do sada, biti njen odgovoran partner koji će sve svoje resurse i kapacitete staviti u službu reformi i usvajanja rješenja u čijem je fokusu oporavak privrede i dalji ekonomski razvoj Crne Gore.

Iz ove organizacije su podsjetili da je UPCG krovna i reprezentativna poslodavačka organizacija i zvaničan zastupnik interesa privrede u pregovorima sa Vladom i sindikatom.

“U tom smislu, već po osnovu činjenice da je socijalni partner Vladi, konstituentkoji punopravno participira u radu Socijalnog savjeta, jasno je da UPCG pripada i važna uloga u svim budućim procesima kreiranja strateških mjera i politika koje će biti u službi izgradnje biznis ambijenta koji je stabilan i podsticajan za razvoj održivih preduzeća”, zaključeno je iz UPCG

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ja očekujem da nova vlada donese i lex specijalis vezano za stvaranje extra profita, pa da sve preko 100 000 eura bude oporezovano npr 30%. Malo li je zaraditi 100 000 e za godinu u ovolikoj Crnoj Gori. Poslodavci su da ne kažem šta, kupuje stanove, lokale, odmori isključivo u inostranstvu, vozila glanc nova a plate na minimalu pa razliku na ruke. Vlast da je pametna donijela bi zakon o minimalnoj plati od 350 e pa gospodo ako Vam se ne isplati zatvorite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *