Trg Nezavisnosti postaje pješačka zona, gradiće se podzemna garaža

Na međunarodni konkurs za izradu Idejnog rješenja za rekonstrukciju Trga nezavisnosti, koji je Glavni grad nedavno raspisao u cilju oživljavanja centra grada, širenja pješačke zone i obezbjeđivanja parking prostora, pristigao je veliki broj radova, a nadležna Komisija će u narednom periodu razmatrati i vrednovati radove u skladu sa najvišim stručnim i profesionalnim standardima.

“Rok za predaju radova za učešće na konkursu bio je petak 30. oktobar i do sada je pristiglo 27 radova, a očekujemo da to nije konačan broj, s obzirom da su poštanske usluge ograničene, usled epidemiološke situacije. Imajući u vidu da je u pitanju glavni gradski trg, očekuje se da će pristigla rješenja ovaj prostor tretirati na jedinstven i prepoznatljiv način, a u skladu sa potrebama naših sugrađana i posjetilaca”, saopšteno je iz PG Biroa.

Kako je revitalizacija centra grada jedan od primarnih zadataka gradske uprave, rekonstrukcija trga podrazumijevaće izmještanje kolskog saobraćaja i davanje prednosti pješacima u okviru cijelog zahvata trga.

“Očigledan potencijal ovog prostora je centralna pozicija u gradskom jezgru od izuzetnog identitetskog, kulturnog, socijalnog i ekonomskog značaja za Podgoricu. Značajna je mogućnost povezivanja sa obližnjim otvorenim javnim prostorima u jedinstven sistem pješačke zone, sa velikim potencijalom za razne sadržaje i funkcije prilagođene savremenom načinu života. Pored toga, izgradnjom višeetažne podzemne garaže u velikoj mjeri će se riješiti problem nedostatka parking mjesta u centru grada”, navode u PG Birou

Podsjećamo da je postojeće stanje trga definisano rekonstrukcojim iz 2006. godine, međutim zbog promjena navika građana i trenda umanjenja značaja centra grada za društveni život, trg nije zaživio na očekivan način.

Prostor je ostao u određenoj mjeri izdvojen frekventnim saobraćajem, koji otežava pješacima pristup trgu.

Check Also

Bank of America: Do 2028. Kina postaje najveća svjetska ekonomija

Ekonomistkinja iz Bank of America Helen Kiao, rekla je da Kina ima dobre šanse da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *