Telekom Slovenije obustavio prodaju kosovske podružnice Ipko

Telekom Slovenije obustavio je postupak prodaje svoje kosovske podružnice Ipko telekomunikacije.

Postupak se okončava bez izbora kupca, i Ipko ostaje deo grupe Telekom Slovenije, saopšteno je iz slovenačke kompanije, a prenosi agencija STA.

Kada je postupak prodaje pokrenut sredinom 2019. godine, Telekom Slovenije je to obrazložio svojom telekomunikacionom strategijom za dalju konsolidaciju poslovanja putem širenja ili dezinvestiranja.

Telekom Slovenije je postao jedini vlasnik Ipka 2018. godine, kada je stekao preostalih 7,0 posto akcija kompanije koje su još uvjek držali manjinski akcionari. Sredinom marta 2018. godine, slovenačka kompanija je obezbijedila 15 miliona eura za povećanje kapitala kosovske podružnice.

Ipko, koji je osnovan u decembru 2007. godine, vodeći je pružalac usluga fiksne telefonije na KiM a ima zapažen udio i u mobilnoj telefoniji. Zapošljava više od 500 ljudi. Prema izvještaju o poslovanju za 2018, Ipko je te godine imao 44,4 posto tržišnog udjela po pretplatama na širokopojasnu mrežu fiksne telefonije, a u mobilnoj telefoniji je imao udio od 39,2 procenta.

Telekom Slovenije nije naveo u saopštenju razlog zbog kojeg je odlučio obustavi prodaju, dok je slovenačka POP televizija nedavno izvijestila da se pregovori sa ponuđačima završavaju. Ova komercijalna tv stanica je tada prenijela da je ključni problem bugarski ponuđač, kojeg ne preferiraju ni slovenačka vlada ni SAD, jer bi njegova pobjeda na tenderu mogla da ima veliki uticaj na geopolitičke odnose u regionu, dodaje STA.

Prema POP televiziji, ponude su dostavila tri ponuđača – Albanija Telekom Invest, koji je, kako se navodi, u vlasništvu bugarskog tajkuna Spasa Ruseva sa dobrim vezama u Rusiji, zatim Akcijski fond za južnu Evropu i konačno jedan od najbogatijih rukovodilaca kosovskih preduzeća, čije ime nije objavljeno. Ponude su se navodno kretale od 120 do 140 miliona eura, pri čemu su najmanje dva od pomenutih ponuđača već uplatila šest miliona eura, prenosi STA.

Check Also

Srzentić: Kreirati okruženje koje će djevojčicama omogućiti ravnopravno učešće u aktivnom stvaranju budućnosti

Tehnologija više nije budućnost, nego sadašnjost i ostavlja mnogo prostora za žene da na kreativan, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *