Suspendovan najveći IPO na svijetu, Ant Group za dan izgubio 76 milijardi dolara

Dodajte komentar

U šokantnom potezu, kineski je regulator suspendirao javnu ponudu dionica Ant Groupa za koju se vjerovalo da će iznositi rekordnih 37 milijardi dolara.

Veliki je to i ozbiljan šamar koji je primio Jack Ma, osnivač Ant Groupa, kažu kineski analitičari. U Kini su analitičari taj potez protumačili kao šamar Mau, koji je želio da se Ant ponaša kao tehnološka kompanija, a ne kao visoko regulisana finansijska institucija.

“Komunistička partija pokazala je tajkunima ko je šef. Jack Ma možda je najbogatiji čovjek na svijetu, ali to ne znači ništa. Umjesto sporazuma vijeka dobili smo šok vijeka”, rekao je Francis Lun, izvršni direktor GEO Securitiesa.

Šangajska berza saopštila je da je obustavila inicijalnu javnu ponudu tvrtke (IPO) na tehnološki usmjerenom tržištu STAR, što je Ant natjeralo da zamrzne i hongkonšku javnu ponudu dionica zakazanu za četvrtak.

Preokret se dogodio nakon sastanka s kineskim finansijskim regulatorima u ponedjeljak tokom kojeg je Mau i njegovim najvišim rukovodiocima rečeno da će se unosno poslovanje kompanije Ant Groupa suočiti sa strožim regulatornog nadzorom, rekli su izvori za Reuters, prenosi Seebiz.eu.

Događaj već izazvao posljedice na tržištu. Dionice Alibaba Group Holdinga koji je vlasnik trećine Ant Groupa potonule su 9 posto. Prevedeno, samo je danas izbrisano nevjerojatnih 76 milijardi dolara tržišne kapitalizacije kineskog tehnološkog diva.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *