Stručnjak iz Srbije na čelu svjetskog giganta, u kojem rade inženjeri iz Boke

Dodajte komentar

Kompanija DryDocks World (DW) iz Dubaija, koja je nova članica konzorcijuma koji u Bijeloj na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta za velike trgovačke brodove treba da razvije jedan od najmodernijih remontnih centara za mega i super jahte na Mediteranu, jedna je od većih brodogradilišnih korporacija na svijetu.

DW ima i preko 3.000 kooperanata koji klijentima svog brodogradilišta pružaju bukvalno sve usluge, kao i sopstveni inženjsko-konstrukcioni biro koji osmišljava i projektuje najkompleksnije projekte prenamjene ili rekonstrukcije raznih vrsta tehničkih plovila i brodova.

DW, na čijem je čelu godinama bivši kapetan duge plovidbe i pomorski inženjer Rado Antolović iz Srbije, godišnje završi preko 300 raznovrsnih projekata remonta ili izgradnje novih brodova ili plovila za naftnu i gasnu industriju, a dosadašnji njihov rekord je bio istovremeno obavljanje remonta na čak 42 plovila.

Zapošljavaju 10 hiljada radnika iz preko 50 država svijeta, a za tu kompaniju radi i nekoliko inženjera brodogradnje rodom iz Boke koji su nakon zatvaranja brodogradilišta Bijela, „trbuhom za kruhom“, otišli i dobro se snašli u Dubaiju. Pojedini od tih ljudi su u međuvremenu i vodili segmente nekih od za DW najznačajnijih projekata, poput rekonstrukcije i pretvaranja čuvenog transatlantika „Queen Elizabeth 2“ u stacionarni ultraluksuzni brod-hotel u Dubaiju.

Gledano iz ugla razvoja budućeg remontnog brodogradilišta za mega i super jahte u Bijeloj kojeg će razvijati u partnerstvu sa Porto Montenegrom, DW ima respektabilne reference u više od 800 od 2005. do danas remontovanih jahti svih veličina u njihovom posebnom remontnom brodogradilištu za tu vrstu plovila u Dubaiju.

DW je prije skoro 40 godina ustanovio tadašnji vladar Dubaija, šeik Rašid bin Saed Al Maktum, a nastala je iz potrebe da se rapidno narastajućoj ofšor (naftnoj i industriji ekspoatacije prirodnog gasa iz mora, odnosno industriji vjetrogeneratora na moru) u Persijskom zalivu obezbijedi moderni remontni centar i logistička podrška. Stoga je u Dubaiju nastao jedan od najvećih brodoremontnih kompleksa na svijetu na površini od preko 200 hektara, sa 3.700 metara dužine operativne obale, nizom modernih radionica i pogona za izradu djelova brodskih konstrukcija i opreme, tri takozvana suva doka za ULCC brodove, te jednim plutajućim dokom, kao i sopstvenom plovnom dizalicom kapaciteta čak 2.000 tona.

O tehnološkom nivou ove kompanije najbolje govore podaci da DW široko primjenjuje najnoviju ekološki prihvatljivu robotsku tehnologiju Chariot Robotics za poslove pjeskarenje trupa broda koji se remontuje, ima specijalne klimatizovane radionice u kojima se pod posebnim klimatskim uslovima obavlja izrada cijevi od egozotičnih materijala, kao i posebnu radionicu za rad na kriogenskoj opremi za hlađenje na ultraniskim temperaturama, a koja je ključna za LNG tankere za tečni prirodni gas koji su jedna od glavnih biznis oblasti kojima se DW bavi.

DW na jahtama radi bukvalno sve poslove – od projektovanja eventualnih izmjena na brodu, do detaljnog remonta i ponovnog opremanja svakog segmenta tih ultraluksuznih i skupih plovila. Među brodovima na kojima su oni radili su tri najveće jahte svijeta: 180-metarski „Azzam“, 162 metra dugi „Ecliopse“ i 160 metara duga jahta „Dubai“.

Većina tih brodova ranije je dolazilo i povremeno se vezivalo u marini Porto Montenegro u Tivtu.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *