Rezerve i kvalitet zlata se smanjuju a troškovi proizvodnje će rasti

Dodajte komentar

Svjetska proizvodnja zlata mogla bi se zbog iscrpljivanja rezervi do 2030. godine smanjiti za 15 do 20 posto u odnosu na današnji nivo, ocijenjeno je u srijedu na međunarodnom berzanskom forumu koji je organizovala Moskovska berza.

Glavni tržišni strateg Svjetskog vijeća za zlato (WGC) John Reed je ustvrdio da će svijet u bliskoj budućnosti ostaviti za sobom vrhunac u proizvodnji zlata.

“Ne govorimo, naravno, o gigantskom padu količina, ali mnogi predviđaju pad od pet ili čak deset posto godišnje. Stoga ne možemo računati na povratak na visoke proizvodne rezultate iz 2018. godine”, rekao je on.

Pozivajući se na podatke analitičke kompanije Metal Focus, izvršni direktor najveće ruske kompanije za rudarenje zlata Polyus Pavel Gračev, upozorio je da će se svjetske zalihe zlata u smislu kvaliteta i količine dugoročno smanjivati, te a će to uticati na proizvodnju zlata koja već stagnira.

“U poređenju s prošlom godinom, proizvodnja je smanjena za pet do deset posto, a ne vidimo značajnije projekte koji bi mogli prekinuti taj trend. Uporedimo li svjetske rezerve zlata u 2020. i 2010. godini, one su se smanjile za deset posto”, rekao je Gračev.

Prosječni udio zlata u rudi širom svijeta po njegovim će riječima do 2030. godine pasti između 15 i 20 posto, pa bi do 2030. godine tona rude u prosjeku mogla sadržaati jedan gram zlata.

“Rezerve se smanjuju, njihova se kvaliteta takođe smanjuje, a troškovi proizvodnje će rasti”, primijetio je Gračev.

Prema podacima sa skupa, tokom 2019. godine u svijetu su iskopane 3.533 tone zlata što je 0,8 posto manje u odnosu na 2018.

Do 2019. globalna proizvodnja zlata samo je rasla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *