Regal impeksu zabranili pristup

Dodajte komentar

Iako se i dalje čeka odluka Apelacionog suda po žalbi ranijeg zakupca fri-šopova Regal impeksa na presudu kojom im je odbijen zahtjev da se utvrdi da zakup još traje, ova kompanija podnijela je novu tužbu protiv Aerodroma zbog smetanja posjeda i oduzimanja državine.

U tužbi se navodi da je ova kompanija u neprekidnoj državini poslovnih prostora na aerodromima u Podgorici i Tivtu od 2006, te da je prekinuta prije 15 dana kada im je zabranjen pristup. Navode da su Aerodromi 21. oktobra promijenili brave na vratima za vanredne situacije, što im je, kako tvrde, poslužilo da, mimo sudske odluke, dođu do neposredne državine prostora. Dan kasnije, ovoj kompaniji su uskraćene identifikacione propusnice bez kojih ne mogu pristupiti objektu u Podgorici. Nakon što su odbili da predaju ključeve od rolo vrata, iz Aerodroma su, kako tvrde u tužbi, počeli da obijaju brave na tim vratima i da izbacuju inventar iz prodavnica u Podgorici i Tivtu. Ovo, smatra njihov advokat Vladan Bojić, predstavlja eksplicitan čin smetanja posjeda, a ova kompanija ne može imati uvid šta se zapravo radi u tim objektima, jer im je pristup uskraćen.

– Ovim činom tužiocu je državina oduzeta na protivpravan, viciozan način. Jer tuženi nije mogao ni htio da sačeka pravosnažnost parnice povodom prava zakupa, pa da podnese tužbu za deposesiju tužioca, odnosno da ishoduje izvršnu sudsku ispravu koja bi obavezivala tužioca da ove poslovne objekte oslobodi od lica i stvari, kakav je pravni red, ali i, kako je to sam najavio, aktom još od 9. septembra 2019. godine – navodi u tužbi i dodaje da tuženi preuzima ulogu suda i zabranjuje Regal impeksu da uđe u poslovne prostore.

Kako je tužilac onemogućen da pristupi poslovnim objektima i svojoj imovini, tužbom od suda traže da se bez saslušanja protivne strane odredi privremena mjera, nazivajući ovaj postupak Aerodroma pravnim nasiljem. Traže da im se naloži da odmah omoguće nesmetanu državinu prostorija i da odobre ponovni pristup te da im se zabrani da preduzimaju bilo kakve radnje usmjerene na uznemiravanje tužioca u mirnom uživanju neposredne državine do pravosnažnosti ovog spora.

Navodeći da u djelovanju Aerodroma ima i elemenata krivičnih djela samovlašća, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, najavljuju i podnošenje krivične prijave uz napomenu da bi i državni tužilac, odmah po saznanju, to trebalo da učini po službenoj dužnosti.

Prvostepena presuda u korist Aerodroma donijeta je krajem marta, pa je odbijen zahtjev kojim je traženo da se utvrdi da je ugovor o zakupu i dalje na snazi. Odbijen je i eventualni zahtjev kojim je tražena naknada štete od 1,95 miliona eura. U obrazloženju te odluke navedeno je da je nakon zaključenja ugovora o zakupu na snagu stupio Zakon o državnoj imovini koji ne predviđa mogućnost prećutnog produženja ugovora te da je riječ o leks specijalisu u odnosu na zakon o obligacionim odnosima koji se u ovom slučaju nije mogao primijeniti. Regal impeks bio je zakupac od 2005, a ugovor je nakon pet godina produžen na još pet odlukom Aerodroma, a kako nije raskinut prije isteka, smatraju da je produžen na još pet godina, odnosno do 2021. godine. Problem je nastao kada su Aerodromi raspisali tender za novog zakupca predvidjevši da ponuđač mora poslovati na najmanje deset aerodroma u pet zemalja sa godišnjim prometom od najmanje deset miliona eura.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *