Prihodi države pali 150 miliona

Dodajte komentar

Prihodi budžeta za osam mjeseci iznosili su 1,023 milijarde eura, što je 22,1 milion niže u odnosu na rebalans budžeta, a 148,9 miliona u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Ministarstva finansija obj avljeni u makroekonomskim indikatorima za septembar.

Niža naplata prihoda budžeta u avgustu je dominantno uslovljena padom turističkog prometa izazvanog pandemijom Kovida-19. Izdaci budžeta za osam mjeseci su iznosili 1,335 milijardi i u odnosu na isti period lani su veći za 108,3 miliona eura ili 8,8 odsto. Izdaci su veći zbog sprovođenja tri paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije, kao i uvećanih troškova zdravstvenog sistema uzrokovanih krizom. U periodu januar-avgust ostvaren je budžetski deficit od 312 miliona ili 6,8 odsto procijenjenog BDP-a piše u dokumentu Ministarstva finansija, na čijem čelu je Darko Radunović.

Prema poslednjim indikatorima za 2020, dolasci i noćenja turista u kolektivnom smještaju za osam mjeseci niži su 77,9 odsto, odnosno 80,9 odsto na godišnjem nivou, u uslovima značajnog intenzi-
viranja pandemije, rasta broja slučajeva i relativno zatvorenih međunarodnih granica.

Promet robe u trgovini na malo je u istom periodu ostvario pad 17,6 odsto u stalnim cijenama, pri čemu je samo u julu i avgustu zabilježen godišnji pad od 31,9 odsto, odnosno 36,6 odsto. Industri jska proizvodnja je zabilježila blagi pad od 1,1 odsto, i to zbog padau sektoru proizvodnje električne energije od 8,4 odsto, dok su sektori rudarstva i prerađivačke industrije rasli po stopama od 12 odsto i 1,6 odsto, respektivno, ukazujući na veću otpornost industrijske proizvodnje na trenutnu zdravstvenu krizu.

Građevinarstvo je u prvih šest mjeseci zabilježilo godišnji pad izvršenih građevinskih radova od 6,9 odsto, dok je promet u uslužnim djelatnostima za isti period ostvario pad od 20 odsto, pri čemu najveći pad prometa bilježe sektori saobraćaja i skladištenja (-40,9 odsto) i trgovine na veliko i na malo (-11,8 odsto). Prosječna inflacija je za osam mjeseci zabilježila godišnji pad od 0,1 odsto, sa većim deflatornim tendencijama od aprila mjeseca piše u dokumentu.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *