Ministri upozorili: Virus prijeti eurozoni recesijom

Dodajte komentar

Ministri ekonomije eurozone upozorili su na rizik od recesije kao posljedice “drugog talas” pandemije korona virusa i pozvali na održavanje fiskalne politike povoljne za rast.

“Pooštravanje restriktivnih mjera imaće naravno uticaja na ekonomsku aktivnost”, rekao je komesar EU za ekonomiju Paolo Đentiloni posle video-konferencije Evrogrupe u utorak.

On se, međutim, nada da će ekonomski šok biti slabiji nego u “prvom talasu” pandemije proljetos.

“Kompanije i zaposleni su bolje pripremljeni za rad na daljinu, ali u isto vrijeme postoji neizvjesnost oko trajanja drugog talasa”, objasnio je on. “Sektor usluga, a posebno turistički smještaj, kultura i razonoda biće najteže pogođeni”, naglasio je on.

Paskal Donohju, predsjednik Eurogrupe ministara 19 zemalja eurozone, ponovio je svoju “posvećenost politici budžetske podrške bez presedana”.

“Jasno je da su sve evropske zemlje sada u ‘drugom talasu’ pandemije. Ovo pogoršanje zdravstvene situacije teško pada našim ekonomijama i značajno je povećalo rizik od povratka u recesiju u zoni eura”, ocijenio je i Klaus Regling, direktor Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), sistema za upravljanje finansijskim krizama u eurozoni.

Pomenuta je i potreba brze primjene evropskog plana oporavka, o kojem je odlučeno ljetos, ali je blokiran pregovorima sa Evropskim parlamentom.

“Apsolutno je hitno sprovođenje ljetošnjih odluka. Ne možemo sebi priuštiti da odložimo isplate evropskih fondova koje će našim ekonomijama biti potrebne da bi ponovo ptoradile”, upozorio je francuski ministar Bruno Le Mer u izjavi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *