Goldman Sachs više nije tako optimističan prema euru

Dodajte komentar

Analitičari Goldman Sachsa više baš i nisu optimistični u kontekstu evropske valute. Goldman Sachs izbacio je euro sa svog popisa glavnih valuta koje bi trebalo da rastu u odnosu na dolar nakon američkih izbora.

Div s Wall Streeta početkom oktobra preporučio je niz kratkih pozicija za dolar prema valutama G-10, upozoravajući da su rizici koji proizlaze iz ispitivanja vakcine i američkih izbora prekomjerno smanjeni za dolar.

Međutim, Francuska i Njemačka najavile su prošle nedjelje nove mjere zaključavanja, a Evropska centralna banka (ECB) snažno je nagovijestila da će dodatno ublažiti monetarnu politiku u decembru, komplikujući izglede za zajedničku valutu.

“S jedne strane, scenario ‘plavog talasa’ u američkim izborima i potvrdi vakcne (očekuje se u novembru) vjerovatno će podstaći svu cikličnu imovinu, uključujući euro”, napisao je u bilješci Zach Pandl, rukovodilac Global FX-a, kamatnih stopa i EM strategije Goldman Sachsa.

„S druge strane, kratkoročni rast BDP-a eurozone mogao bi značajno podbaciti u odnosu na druge regije, a očekivali bismo da će tržišta dijelom poskupjeti smanjenjem stope depozita, čak i ako Upravno vijeće ‘rekalibrira’ druge instrumente. ”

Goldman je stoga uklonio euro iz korpe valuta G-10 koje bi trebalo da rastu u odnosu na dolar, ostavivši duge pozicije u kanadskom i australijskom dolaru. Kratko trgovanje valutama uključuje posuđivanje valute i njenu prodaju po trenutnom tržišnom kursu, s ciljem otkupa po nižoj cijeni, u osnovi kladeći se da će valuta deprecirati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *