Raspberry Pi 400: Tastatura sa ugrađenim računarom

Dodajte komentar

Raspberry Pi je inspirisan kućnim računarima iz osamdesetih godina prošlog veka, a misija mu je da računare isporuči do svih zainteresovanih, i to po povoljnoj ceni. Sada je tu i Raspberry Pi 400 – računar ugrađen u tastaturu.

Raspberry Pi 4, koji je lansiran u junu 2019, otprilike je četrdeset puta jači od originalnog Raspberry Pi računara, zahvaljujući čemu nudi iskustvo koje se ne razlikuje mnogo od onoga što nudi većina drugih kompjutera. Od početka pandemije povećalo se interesovanje za Raspberry Pi 4, pa se koristi za rad i učenje od kuće. Korisnici ga, kao se tvrdi, ne biraju samo zbog performansi, već i zbog forme ­– što je manje elemenata to se računar jednostavnije sklapa.

Neki drugi proizvođači – BBC Micros, ZX Spectrums, Commodore Amigas – su već ugradili matičnu ploču u tastaturu, te tako eliminisali kućište, ali i kabl koji tastaturu obično povezuje sa ovim delom. Raspberry Pi 4 je ovu ideju pozajmio, te kreirao računar koji je samo tastatura, te zahteva još monitor, kabl za napajanje, onaj za povezivanje sa ekranom i (ponekad) miša. U pitanju je uređaj od 4GB i košta samo 70 dolara, ako se kupuje samo računar, te 100 dolara ako se želi ceo paket – Raspberry Pi 4 računar, zvanični Raspberry Pi miš, USB-C kabl za napajanje, SD sa preinstaliranim Raspberry Pi operativnim sistemom, mikro HDMI i zvanični Raspberry Pi vodič za početnike.

Izvor: PC Press

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *