Prodaju se Ledo i Frikom, do sada došlo nekoliko ponuda

Dodajte komentar

Potencijalna poslovna transakcija decenije u Hrvatskoj – prodaja Leda i ostalih kompanija iz divizije smrznute hrane Fortenova grupe – polako se približava zaključnoj fazi.

Kako saznaje Jutarnji list iz više neslužbenih izvora iz poslovne zajednice, nakon što je prije mjesec i po dana krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobavezujućih ponuda, Uprava Fortenova grupe odabrala je tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije, nakon kojeg bi trebalo podneti obavezujuće ponude za preuzimanje. Kako piše hrvatski portal, riječ je o norveškoj Orkli, anglo-američkom konglomeratu Nomad Foods i češko-slovačkom konzorcijumu investicionih fondova Emma Capital i J&T Private Equity Group.

Iz toga slijedi kako su njihove ponude ocijenjene kao finansijski najkvalitetnije, no zasad nema informacija o tome koliko su zainteresovani kupci spremni ponuditi za Ledo. Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača dosad nisu javno komentarisali proces. U slučaju Fortenovina biznisa sa smrznutom hranom to bi iznosilo između 500 i 600 miliona eura, a s obzirom na to da su čelnici kompanije prije najavili kako će konačna odluka o prodaji biti donijeta samo u slučaju da ponuđeni uslovi budu adekvatni, logično je pretpostaviti da se ponude ovih tri ponuđača kreću negdje oko gornjeg praga raspona te valuacije. Koliki će na koncu taj iznos biti, ostaje za vidjeti, iako sagovornici Jutarnjeg lista iz finansijskog sektora tvrde kako je malo vjerovatno da bi se iznosi inicijalnih ponuda znatnije mijenjali nakon procesa dubinskog snimanja poslovanja, pogotovo s obzirom na to da su kroz proces vanredne uprave i vlasničke transformacije bilansi kompanija u takozvanoj Ledo grupi očišćene od mogućih spornih potraživanja i skrivenih rizika.

Iz perspektive budućeg poslovanja Leda kao dobra vijest svakako se čini spoznaja kako svaki od ova tri ponuđača ima vrlo jasne poslovne interese da dalje razvija biznis i ulaže u njegovo jačanje.

Norveška Orkla vodeći je norveški proizvođač prehrambenih proizvoda i pojedinih kategorija robe široke potrošnje, a u svom portfoliju poseduje više od 100 brendova. Posljednjih godina Orkla se vrlo agresivno širi kroz akvizicije, pokušavajući ojačati horizontalne sinergije između svojih proizvodnih i marketinških platformi. Prije dvije godine kompanija je preuzela vodeći lanac picerija u Finskoj, a lani – što je zanimljivo iz perspektive interesa za Ledo – i grčkog proizvođača sastojaka za pekarsku proizvodnju i proizvodnju sladoleda.

Kompanija Nomad Foods, sa sjedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, najveći je evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Ono što je zanimljivo kod te kompanije jeste što u svom portfoliju uopšte nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda osim preuzimanja dominantne uloge na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, dobila i vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla monetizovati kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih evropskih država gdje drži lidersku poziciju u segmentu smrznute hrane.

Emma Capital i J&T, pak, finansijski su ulagači već poznati hrvatskoj javnosti. Slovački J&T ima vrlo bogat portfolio ulaganja u Hrvatskoj, od Varaždinske banke i Medike, preko hotela Njivice do riječkog Novog lista, a češka EMMA pre dve godine je preuzela većinski udio u najvećoj hrvatskoj kladionici Supersport. Za pretpostaviti je kako bi njihova investiciona strategija u Ledu podrazumevala određeni vremenski rok u kojem bi se pokušalo povećati vrednost kompanije te prodaja uz profit. Hladan tuš za domaće.

Ako su informacije o tri odabrana ponuđača za Ledo tačne, one predstavljaju svojevrstan hladan tuš za ambicije zadržavanja jedne od perjanica nekadašnjeg Agrokora u domaćim rukama.

(b92)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *