Japanski Nidec ulaže 1,9 milijardi dolara u fabriku električnih motocikala u Srbiji

Japanska kompanija “Nidec” uložiće oko 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju nove fabrike za električne motore u Srbiji, objavilo je poslovno izdanje “Nikkei”, pozivajući se na vlastite izvore.

Proizvođač je u pregovorima s lokalnim vlastima našeg istočnog susjeda i očekuje se da će uskoro biti završeni. Fabrika će takođe imati razvojni centar.

Nidec ulaže u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta elektromotora u Kini, najvećem svjetskom tržištu novih automobila. Sada kompanija želi kročiti na Stari kontinent, koji takođe pokazuje veliki potencijal.

Novo postrojenje će imati kapacitet od 200.000 do 300.000 motora do 2023. godine. Nidec će takođe graditi fabrike u Poljskoj i Francuskoj 2022. godine, ali srpska fabrika će biti najveći proizvodni centar u Evropi.

U prvoj polovini 2020. godine prodaja električnih vozila i priključnih hibrida u Europi porasla je za 62%, na 399 hiljada, prema Europskom udruženju proizvođača automobila.

Izvještaj, koji također uključuje zemlje kontinenta koji nisu članice EU, Evropu stavlja uz bok Kini kao vodećem tržištu.

Prema JATO Dynamicsu, električni automobili i hibridi nadmašili su prodaju dizela u septembru. Njemački proizvođači Volkswagen i Daimler značajno proširuju svoj portfelj električnih vozila, a Tesla će sljedeće godine dovršiti svoj prvi pogon u Evropi.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *