Bayer treći kvartal završio sa 9,4 milijardi eura gubitka

Dodajte komentar

Njemački proizvođač lijekova i agrokemikalija Bayer izvijestio je u utorak da je treće tromjesečje zaključio s gubitkom od 9,4 milijarde eura zbog slabije potražnje poljoprivrednog sektora, ogromnog otpisa i većih pravnih troškova.

Kompanija je otpisala 9,25 milijardi eura vrijednosti poljoprivrednog poslovanja zbog slabije potražnje povezane s niskim cijenama biogoriva. Krajem septembra očekivali su da će otpisati pet do devet milijardi eura.

U danas objavljenom izvještaju istakli su da očekuju veće troškove nagodbi s tužiocima u SAD-u u sporu oko štetnog uticaja herbicida Roundup na zdravlje ljudi.

Bayer se našao na meti tužbi zbog Roundupa, koji se temelji na aktivnoj materiji glifosatu, budući da je 2018. preuzeo njegovog američkog proizvođača Monsanto za oko 63 milijarde dolara i time osigurao poziciju najvećeg dobavljača sjemena i pesticida u svijetu.

U junu su postigli okvirnu nagodbu s advokatima tužioca, tešku 11 milijardi dolara, ali sudija je naknadno odbacio paralelni dogovor o mogućim budućim tužbama.

Rješavanje prigovora povećaće troškove nagodbe za oko 750 miliona dolara, objavila je kompanija.

“Bayer je u trećem tromjesečju osigurao dodatne rezervacije kako bi pokrio veće troškove izmijenjenog plana jer smo već u poodmakloj fazi pregovora i znamo da troškovi novog plana iznositi otprilike dvije milijarde a ne 1,25 milijardi dolara kao što smo prvotno računali.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *