Šta nam donosi 2021. godina?

Pandemija kovida 19 srušila je globalnu ekonomiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će ove godine globalni bruto društveni proizvod (BDP) pasti za 4,9 odsto, Svjetska banka (SB) predviđa pad od 5,2 odsto, a Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smatra da će pad biti 6 odsto.

Računska komora Rusije u prognozi svjetskog BDP-a za 2020-2021. godinu navodi da će do kraja ove godine recesija u globalnoj ekonomiji biti najdublja u posljednjih 80 godina, piše Sputnjik.

U izvještaju Računske komore se navodi da su izgledi za globalnu ekonomiju i dalje neizvjesni zbog kontinuirane situacije sa kovidom 19. U drugom kvartalu su finansijske institucije počele da pogoršavaju svoje prognoze ne samo za 2020. godinu, već i za narednu.

Prošlo je samo nekoliko mjeseci od početka pandemije, a Međunarodni monetarni fond već predviđa pad globalnog BDP-a za 4,9 odsto u 2020. godini, u prethodnoj prognozi ta cifra je iznosila tri odsto. U posljednjoj krizi 2009. godine, koja je zahvatila svijet, pad je iznosio 2,1 odsto.

Prognoze MMF-a za sljedeću godinu takođe nisu optimistične. Predviđaju rast BDP-a za 5,4 odsto. Tako će na kraju 2021. godine globalni BDP biti 6,5 odsto niži od očekivanog u januaru. Obe prognoze ne podrazumijevaju ograničenja velikih razmjera zbog drugog talasa kovida 19. Brojne države se već vraćaju karantinu: ponovo je uvedeno vanredno stanje u Češkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a Nemačka se priprema za zaključavanje.

Svjetska banka je nedavno poboljšala prognozu cijene nafte za sljedeću godinu, sa 38 na 44 dolara za barel. Svjetska banka očekuje da će se 2021. godine ekonomska aktivnost u svijetu vratiti na nivo prije pandemije.

Svjetska banka je, poput MMF-a, na ljeto ažurirala svoju zvaničnu prognozu o izgledima svjetske ekonomije za sljedeću godinu. Po njemu se očekuje rast globalnog BDP-a od 4,2 odsto (nakon pada od 5,2 odsto u 2020. godini). Zanimljivo je da je u svojoj prethodnoj prognozi Svjetska banka rekla da je rast upola manji 2,6 odsto.

Glavni ekonomista Svjetske banke Karmen Rejnhart daje svetskoj ekonomiji pet godina da se oporavi od krize izazvane pandemijom: “Moguće je brz skok usljed svih restriktivnih mera povezanih sa karantinom, ali je pun oporavak moguć do pet godina”, prenosi „Rojters“.

Svjetska banka očekuje porast siromaštva zbog pandemije. „Do 60 miliona ljudi biće siromašno, što će poništiti napore u borbi protiv siromaštva u posljednje tri godine. Porodice su izgubile voljene, milioni radnih mjesta su izgubljeni, zdravstveni sistemi su pod ogromnim pritiskom“, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpas.

Međunarodna rejting agencija „Fič“ priznaje da će ekonomski rast sljedeće godine nadoknaditi ovogodišnji pad. Globalni BDP će porasti za 5,2 odsto.

Rusija i Sjedinjene Američke Države neće prevazići posljedice krize do kraja 2021. godine. Po ovom pitanju samo Kina ima sreće, jer će se u 2021.godini stopa rasta kineske ekonomije povećati za 7,7 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama BDP će porasti za 4 odsto (nakon što je ove godine pao za 4,6 odsto), u Rusiji će ekonomija rasti za 3,6 odsto (nakon što je ove godine pala za 4,9 odsto). Organizacija ekonomske saradnje i razvoja

“Svjetska ekonomija će izgubiti sedam biliona dolara do kraja sledeće godine zbog pandemije kovida 19”, rekao je glavni ekonomista OECD-a Lorans Bun za list “Ehos”.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj predviđa rast globalnog BDP-a od 5,2 odsto 2021. godine, ali u odsustvu drugog talasa kovida 19. Ako zemlje nastave da uvode ograničenja, svjetska ekonomija će porasti za samo 2,8 odsto.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.