Nissan će od 2025. u Kini prodavati samo električne i hibridne automobile

Dodajte komentar

Nissan od 2025. godine planira da u Kini prodaje samo električna vozila ili automobile sa hibridnim motorima, objavio je japanski poslovni portal Nikkei.

Nissan do tada u Kini planira da predstavi devet modela koji će biti potpuno električni ili hibridni. Pozadinu tog poteza portal Nikkei vidi u planovima Pekinga da do 2035. godine osigura da sva vozila koja se prodaju u zemlji zadovoljavaju najavljene stroge ekološke zahtjeve.

Japanski proizvođač automobila namjerava da proširi i proizvodni kapacitet u Kini za oko 30 odsto, do dva miliona jedinica.

Kompanija želi da poveća i svoj udio električnih vozila koja se prodaju u Kini sa sadašnjih dva na 23 odsto tokom naredne tri godine, prenosi agencija Hina.

Na japanskom tržištu Nissan sada prodaje električni hatchback “Leaf” sa dometom od 250 do 270 kilometara. Naredne godine počinje serijska proizvodnja crossovera “Ariya” sa moćnijim baterijama, što će omogućiti automobilu, zavisno od modifikacije, domet od 340 do 500 kilometara sa jednim punjenjem.

Još jedan japanski proizvođač automobila – Toyota, saopštio je da do 2025. godine planira da potpuno ukine benzinska ili dizel vozila za domaće tržište, koja će zamijeniti hibridima, električnim vozilima i automobilima na vodonik, prenosi Hina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *